Омбудсманът публикува Единадесетия годишен доклад на институцията от проверките в

...
Омбудсманът публикува Единадесетия годишен доклад на институцията от проверките в
Коментари Харесай

В годишния доклад на омбудсмана за психиатрии, затвори, детски интернати и бежански центрове: Нарушени права, мизерия и липса на медицинска грижа

Омбудсманът разгласява Единадесетия годишен отчет на институцията от инспекциите в местата за отнемане от независимост през 2023 година, осъществени от Националния предпазен механизъм (НПМ) - б.р. Национален природонаучен музей е профилирана дирекция към омбудсмана, която следи, ревизира и прави оценка спазването на правата на индивида в пандизите, арести, домовете за медико-социални грижи за деца, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психологични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и други

Данните от отчета разкриват, че през 2023 година екипът на Национален природонаучен музей е направил 50 инспекции в изброените места, изпратени са общо 129 рекомендации до разнообразни държавни органи и е проследено предприемането на съответни ограничения за възстановяване на изискванията в местата за настаняване, задържане или изтърпяване на отнемане от независимост.

Наблюденията и изводите и през 2023 година не престават да установяват систематични проблеми, за които институцията неведнъж е алармирала виновните институции, само че все пак действителни и съответни решения досега на процедура няма.

Трайно нерешени остават проблемите с недофинансирането и с хроничния дефицит на фрагменти за обезпечаване на качествено здравно обслужване и здравни грижи за лицата във всички категории проверявани обекти. Липсва бюджетно финансиране и за обществени действия в местата за изтърпяване на санкции - обществената работа и реинтеграция на лишените от независимост продължава да са под въпрос за доста от затворите;
В отчета се прави резюме, че през последните две години преди всичко и с особена заостреност омбудсманът слага тематиката за отбрана правата на хората с психологични болести.

Отчита се, че в интервала 2022 година - 2023 година са осъществени общо 25 неочаквани инспекции в психиатрични заведения и центрове за резидентни обществени услуги.

„ По смисъла на Конвенцията срещу изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване към Организация на обединените нации и Европейската спогодба за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване към Съвета на Европа - държавните психиатрични лечебни заведения са места за отнемане от независимост, защото част от пациентите са настанени със правосъдни решения и не могат непринудено да ги напущат. За това с изключително внимание омбудсманът като Национален природонаучен музей следи за недопускане на изтезания и други форми на нечовешко или унизително отношение в тези места ", написа в отчета.

Там се отбелязва още, че в интервала от 2019 година до 2022 година омбудсманът като Национален природонаучен музей неведнъж сигнализира виновните органи за съществуването на хронични проблеми в държавните психиатрични лечебни заведения, установени са унизителни материални условия на живот, хроничното недохранване на пациентите заради сбъркан модел на финансиране, неприятно качество на здравната грижа, липса на кадрово застраховане и устойчива политика за превъзмогването му, в това число липса на обществени услуги, които да спомогнат за реинтеграция на пациентите в ДПБ.

В тази връзка омбудсманът упорства да се подхващат редица незабавни ограничения за предотвратяването на всяка допустима форма на унизително третиране или изтезания. На първо място да се обособи действието „ мъчение " като независимо закононарушение, на последващо - да се ангажират практики за ефикасен надзор - на съображение член 127, т. 4 от Конституцията на Република България прокуратурата да упражнява регулярен контрол при осъществяване на наказателните и други насилствени ограничения във всички държавни психиатрични лечебни заведения, тъй като те се водят места за отнемане от независимост.

Омбудсманът предлага още да се осъвремени правната уредба на реда за използване на ограничения за краткотрайно физическо ограничение при пациенти с открити психологични разстройства и да се изготви протокол за използване на насилствените ограничения „ имобилизация " и „ изолираност ", в който ясно да се отбелязва с каква дълготрайност и какъв брой постоянно могат да бъдат изолирани и закрепени (връзвани) пациентите за интервал от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се ползват тези ограничения.

В отчета се упорства и за разширението на опциите за цивилен надзор посредством наложително включване на разположение с юридическо обучение и представител на правозащитна неправителствена организация в състава на Комисията за контрол по използването на ограниченията за краткотрайно физическо ограничение, както и да се унифицира методът на финансиране за всички здравни заведения за стационарно лекуване, като бъде привързан с качеството на предоставената здравна услуга.

В отчета е разказан и най-тежкият случай на мъчение от началото на мандата на омбудсмана като Национален природонаучен музей. Това е зародилият на 2 октомври 2023 година пожар в Държавна психиатрична болница - Ловеч, при който умира пациент. Проверката на омбудсмана там откроява голям брой недостатъци на системата за даване на качествена психиатрична грижа и отбрана на психологично болните. Например - дефицити в правната рамка и практиките по използване на ограниченията за краткотрайно физическо ограничение на лицата в ДПБ, неналичието на ефикасни механизми за надзор от държавните институции, както и хронични проблеми с качество на предоставяната психиатрична помощ поради незадоволително финансиране на активността.

Друг фокус в отчета на Национален природонаучен музей е обвързван с дефицити по отношение на правата на децата в спор със закона.
Посочва още, че във всеки годишен отчет на Национален природонаучен музей, непроменяемо се насочва рекомендацията за закриване на интернатите и въвеждане на модерни и ефикасни ограничения за работа с децата - причинители, които да включват възстановително правораздаване и превантивна работа, както и основаване на защитна обществена система, с мрежа от услуги (интегрирани услуги и възпитателни, психо-социални и защитни ограничения и механизми за подкрепа) във връзка с деца в спор със закона.

В тази връзка, отчетът разказва, че през 2023 година екипи на омбудсмана от дирекции Национален природонаучен музей и „ Права на детето " са направили три взаимни инспекции във Възпитателни учебни заведения - интернати (ВУИ) и Социално-педагогически интернати (СПИ), с цел да оценят съществуването или отсъствието на прогрес по Трети тематичен отчет за правата на децата, настанени във ВУИ и СПИ.
„ Вследствие на систематичния напън на омбудсмана, се закриха четири интерната, като този в с. Драгоданово, община Сливен. Броят на децата, настанени в останалите три, е намалял на 88 деца. Повечето от децата са жертва на условия в техния живот - беднотия, липса на естествени жилищни условия, разграничени родители и/или такива, които са стопански емигранти в чужбина. Материалната база е в неприятно положение, без значение от осъществяваните частични поправки. Влагането на запаси (финансови, механически и човешки) в системата на ВУИ и СПИ е нецелесъобразно. Усилията на органите на властта би трябвало да са ориентирани напълно към бързото закриване на тези институции и основаване на защитна обществена система, включваща мрежа от услуги (интегрирани услуги и възпитателни, психо-социални и защитни ограничения и механизми за подкрепа) във връзка с деца, които са в спор със закона ", написа още в отчета.

Там се напомня, че в Третия тематичен отчет за правата на децата, настанени във ВУИ и СПИ, са установени серия хронични пороци, че ВУИ и СПИ не дават отговор на интернационалните стандарти, тъй като са от така наречен „ казармен вид здания " с общи пространствата за спане, бани, тоалетни. А децата, настанени в тях, освен нямат достъп до качествено обучение и медицински грижи, само че и околните им не могат да ги посещават поради отдалечеността на институциите и неналичието на средства. Освен това възпитателните ограничения носят характерностите на наказателна принуда, т.е. техният образователен резултат е в налагането на глоба или ограничаване. Констатирана е неналичието на следващ периодически правосъден надзор и обезпечаване на правна помощ на настанените деца по отношение на наложените им възпитателни ограничения.

Сред другите посочени проблеми е фактът, че използваното законодателство не разрешава малолетните, настанени във образователен център - пансион да се обръщат към правосъдните органи, с цел да изискат преразглеждането на задържането си. Както и че във вътрешното право на България не съществува периодическа и автоматизирана инспекция във връзка с обсъжданото задържане.

В Единадесетия отчет на омбудсмана като Национален природонаучен музей за поредна година се акцентира, че е належащо приемането на национална политика и тактика за детско правораздаване с дълготраен небосвод. Както и че напъните на органите на властта би трябвало да са ориентирани напълно към бързото закриване на институциите за деца в спор със закона и основаване на предпазена обществена система, която да включва мрежа от услуги (интегрирани услуги и възпитателни, психо-социални и защитни ограничения и механизми за подкрепа) във връзка с тези деца.
„ Продължава да е настояща и рекомендацията за нуждата да се подхващат ефикасни законодателни дейности за транспонирането в Наказателно-процесуален кодекс на Директива 2016/800/ на Европейски Съюз по отношение на процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното произвеждане ", показва още омбудсманът.
През 2023 година Национален природонаучен музей прави общо 3 планови и 11 неочаквани инспекции в обществени институции за деца и пълнолетни лица.
Отново рекомендацията на омбудсмана е за ускоряването на процеса на деинституционализацията на грижата за възрастни, тъй като продължителното престояване на хора с увреждания в институции нарушава съществени човешки права, а самите домове могат да се дефинират като места за отнемане от независимост.
В отчета се показва различен обезпокоителен факт - съществуването на седем институции с потенциал над 100 души (една с 228), ситуирани на огромно разстояние от общински центрове и лечебни заведения, с изчезнали експерти, които да се грижат за тях.
„ Към момента са закрити едвам 9 дома за лица с умствена назадничавост, психологични разстройства и деменция. За следващ път се установи събитието, че домовете не дават отговор на никакви критерии за даване на качествена обществена услуга за хора с увреждания. Отношението към настанените хора и тяхното престояване там е освен неприятно и унизително, само че са нарушени техни съществени човешки права. ", написа в отчета. А имено правото на свободно напредване и контакти с външния свят; на качествена психическа и здравна грижа; на персонално пространство и качествени санитарно - битови условия, както и право на самостоятелна грижа.
Омбудсманът за следващ път установи очевидната липса на воля и визия за пренасяне на услугите за резидентна грижа в общността. Вместо това се следи противоположната наклонност - материалната база в тези институции остава същата, те са на огромно разстояние от общинския център, постоянно съпътстващата инфраструктура се преустройва с минимални средства за основаване на предпазени жилища и центрове за настаняване от фамилен вид. Това води до практиката новите услуги да се разполагат в действителност в същата постройка или в двора на съответната резидентна услуга.
В отчета се обръща внимание на обстоятелството, че и през 2023 година продължава наклонността за огромен размер инспекции в местата за изтърпяване на санкции към Министерство на правосъдието.
„ В края на октомври 2022 година бе оповестен отчета на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) от неговото осмо посещаване в България. КПИ показва като настоящи и основни проблемите, свързани с насилието сред пандизчии, незадоволителните условия в пандизите и арестите в страната, всеобщото разпространяване на дървеници и хлебарки, както и неналичието на смислени и градивни действия за лишените от независимост. Горепосочените констатации се удостоверяват и от осъществените инспекции на омбудсмана в качеството му на Национален природонаучен музей през 2023 година, което очевидно показва продължаващата нужда от реформиране на наказателната политика в пенитенциарната система ", написа в отчета.
Подчертава се, че общата сериозна констатация в този бранш продължава да бъде неналичието на дейно решение на няколко съществени казуса, а точно - систематичните дефицити при здравното обслужване на лишените от свобода; продължаващите дефицити с амортизиран постелъчен инвентар; нерешените проблеми с съществуването на хлебарки, дървеници и други вредители в местата за отнемане от независимост и други
Друг акцент в отчета е отбрана правата на лицата, арестувани в местата за настаняване към Министерство на вътрешните работи. През 2023 година в инспекциите са обхванати общо 2509 такива лица.
Проверявано е осъществяването на отправените през 2022 година рекомендации по отношение на правата на малолетните и лицата, търсещи или с отказана интернационална протекция.
През 2023 година омбудсманът прави инспекции в четири пространства за настаняване на арестувани лица в системата на Министерство на вътрешните работи. Там е установено, че материално-битовите условия не престават да бъдат неприятни, със слаб достъп до дневна светлина и амортизирана материална база.
И през 2023 година, в качеството си на Национален природонаучен музей, омбудсманът прави инспекции в центровете за краткотрайно настаняване на чужденци към Министерство на вътрешните работи и в центровете за настаняване на бежанци към Държавна организация за бежанците (ДАБ) при Министерски съвет. Основен акцент при всяка инспекция е оценка на изискванията, при които живеят непридружените малолетни и малолетни лица и предоставяните форми на поддръжка.
Проверките установяват, че за 2023 година по статистически данни на ДАБ са подадени 5702 молби за интернационална протекция от непридружени малолетни и малолетни лица. От тях 3843 са от непридружени деца, а 1416 - на малолетни. 2023 година 49 непридружени деца са настанени в центрове за обществени услуги.
„ Обезпокоително е и че прекомерно постоянно непридружените деца изчезват от центровете за настаняване от отворен вид на ДАБ при Министерски съвет, в границите на седмица или две, като не престават пътя си към Западна Европа по проведени и скъпо струващи незаконни бежански канали ", акцентира омбудсманът в Годишния отчет.
Обръща внимание, че инспекциите и през 2023 година установяват възходящ брой непридружените малолетни и малолетни лица в изискванията на трайно нерешени съществени проблеми. Например - не е изпълнена рекомендацията на омбудсмана от 2022 година и РПЦ - Харманли продължава да не разполага със сигурна зона за непридружени малолетни и малолетни деца, търсещи интернационална протекция. Продължава актуалността на рекомендацията за въвеждането на систематична политика за протекция и консолидиране на ненавършилите пълноправие непридружени лица. Омбудсманът показва, че е належащо да бъде направена оценка на вероятните ограничения за обезпечаване на протекция и поддръжка на ненавършилите пълноправие непридружени лица, получили статут, посредством интеграция в общността и при декларирано отвращение да бъдат настанявани в резидентна обществена грижа.

През 2023 година омбудсманът организира мониторинг върху осъществяването на 33 насилствени административни ограничения по връщане до страна на генезис, страна на директно прекосяване или трета страна и експулсиране.
Наблюдаващите екипи откриват систематични проблеми при инспекция на персоналните каузи на чужденците - продължаваща практиката на недоокомплектоване на документите, изключително по повод обжалването на заповеди за налагане на насилствени административни мерки; изчезнали доказателства, че непознатите жители са осведомени със наличието на издадените им заповеди за налагане на насилствени административни ограничения, както и с правото им да я апелират по реда на Административнопроцесуалния кодекс; неналичието на доказателства, че настанените в СДВНЧ непознати жители са осведомени с правото им да получат правна помощ и че са се срещали с юристи, които са ги съветвали и срещнали с техните права и правни благоприятни условия и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР