Омбудсманът Мая Манолова внесе вчера в парламента дългоочаквания проектозакон за

...
Омбудсманът Мая Манолова внесе вчера в парламента дългоочаквания проектозакон за
Коментари Харесай

Манолова предлага три варианта за личен фалит

Омбудсманът Мая Манолова внесе през вчерашния ден в Народното събрание дълго чакания проектозакон за персоналния банкрут. Той планува опрощаване на най-малко 50% от отговорностите на така наречен безконечни длъжници, стига те да работят добросъвестно. Целта на законопроекта е да се даде " втори късмет " на добросъвестните длъжници, които сега са изритани от обществото, уточни Манолова. Тя твърди, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма сходно законодателство. Според предлаганите текстове за недобросъвестно се смята лице, което съзнателно е провокирало положението си на свръхзадлъжнялост, укрива имущество, разпродава парцели на свързани лица и т. н. Манолова разгласи, че нейният план дава отговор и на влезнала в действие преди броени дни евродиректива, съгласно която българското законодателство би трябвало да планува сходни процедури.

Още през март 2018 година омбудсманът показа концепцията си за закона, с който предлага да се вкарат три типа персонален банкрут съгласно опциите на длъжника да заплаща. Първият е така наречен произвеждане по неплатежоспособност с погасителен проект. При този случай длъжникът има месечни приходи, надвишаващи несеквестируемия най-малко. Процедурата включва проект за погасяване на задълженията, който планува заплащане на най-малко 50% от обезпечените и от необезпечените вземания за интервал от 3 до 5 години. Длъжникът ще може да разчита на отчасти опрощаване на задълженията, в случай че съблюдава сделките. Планът ще се приема от кредиторите и ще се утвърждава от съда. При несъблюдение на контракта се пристъпва към наложително осъществяване.

Втората процедура е оповестяване на банкрут с разпродажба. Тя ще се ползва за случаи, в които длъжникът няма месечни приходи, надвишаващи несеквестируемия най-малко. При нея се открива наличното му имущество като се изключи несеквестируемите движимости, което след това се осребрява, а полученото се разпределя сред кредиторите. Предвижда се и отчасти опрощаване на отговорности, в случай че след осребряването за интервал от 3 до 5 години той заплаща месечно посочена от съда сума.

Третият тип неплатежоспособност е за физически лица, които нямат приходи и имущество. При нея съдът просто афишира несъстоятелността и вписва лицето в обществен указател. Ако в интервал от 3 или 5 години се открие имущество, или индивидът придобие такова, както и приходи, производството продължава по един от първите два типа процедури - с погасителен проект или разпродажба. След това отговорностите се смятат за погасени.

Според плана на Манолова от персоналния банкрут ще могат да се употребяват всички физическите лица, в това число и бизнесмени. Това са всички самоосигуряващи, упражняващите свободна специалност или друга икономическа активност, подлежаща на облагане и друга от качеството на търговец. Обявяването на персоналния банкрут ще става със правосъдно решение, като съдът ще преценя всеки обособен случай съгласно типа на отговорностите, произхода им, интервала на несъблюдение, държанието на длъжника и опитите му да заплати. За всички, които са подали молба за оповестяване в неплатежоспособност, ще се води електронен и публичен указател, който може да е надграждане на комерсиалния. Омбудсманът се надява законопроектът да бъде припознат от депутатите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР