Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че ако предложеният корпоративен модел за

...
Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че ако предложеният корпоративен модел за
Коментари Харесай

Мая Манолова дава на КС частното финансиране на партиите

Омбудсманът Мая Манолова предизвести, че в случай че препоръчаният корпоративен модел за финансиране на партиите бъде признат, неотложно ще сезира Конституционния съд поради тъпчене на правилата на демократичната и правова страна и на политическия плурализъм. Тя прикани депутатите да не одобряват измененията, които плануват безлимитно финансиране от частни и юридически лица. Манолова е безапелационна, че новите текстове опонират на конституционни правила и разпореждания. Според нея по този начин надменно се легализират ползите на олигархията за сметка на правата на жителите и политическия плурализъм.

Моите почетения, само че Бойко Борисов не ръководи еднолично, ядоса се на бързането с измененията водачът на НФСБ Валери Симеонов. В тв изявление той се разгневи, че решението за орязването на дотациите не е разисквано с патриотите. Симеонов настоя въпросът да бъде разискван на съдружен съвет през днешния ден и да не се гледа в пленарната зала. " Кои са съдружни сътрудници на ГЕРБ? Днес сме ние, на следващия ден не се знае кои ще са. Наблюдаваме едно преориентиране на ГЕРБ към Движение за права и свободи ", разяснява той. Бизнесът ще спонсорира единствено тази партия, която е на власт, предизвести Симеонов.

По-рано комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене намаляването на партийната дотация на един лев за фактически получен глас от 1 юли. Депутатите отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи обединенията да не получават никакви пари от държавния бюджет. Движението обаче прокара финансирането от физически и юридически лица да е без " таван ". Не беше призната концепцията на Вътрешна македонска революционна организация дотацията за парламентарна група да е 1,5 млн. лева и тази на НФСБ да е 8 млн. лева Окончателното решение ще бъде взето през днешния ден в Народно събрание.

Не сме наивници, това е деликатно създаден сюжет от години, разяснява проф. Румен Гечев. " Предложението на ГЕРБ е антидемократично и антиевропейско. Каква Америка, какви 5 лв.? Ще ми слагате на " Трабант " мотор от " Мерцедес ". Ние сме членове на Европейски Съюз, а наклонността в Европа е за последователно увеличение на общественото финансиране на партиите ", акцентира Гечев.

Преди съвещанието на комисията депутати от Българска социалистическа партия и представители на Неправителствени организации разискаха намаляването на партийните дотации. Необходими са задълбочени диспути както сред обединенията, по този начин и сред тях и гражданското общество, съобщи зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков.

Програмният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Ваня Нушева настоя за необятна полемика с присъединяване на специалисти, политолози и учени за финансирането на партии и предизборни акции. Не бива да се подхожда популистки и без обсъждане и разбор на следствията от законодателните промени, акцентира тя.

Политологът доцент доктор Добрин Канев, учител в Нов български университет, предизвести, че последствията от смяната в партийното финансиране ще са съществени. Не бива партиите да бъдат изоставяни на частния бранш, тъй като това ще докара до неконтролируеми зависимости, разяснява Канев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР