Омбудсманът Мая Манолова очаква народните представители да упражнят правото на

...
Омбудсманът Мая Манолова очаква народните представители да упражнят правото на
Коментари Харесай

Манолова: Да питат Горанов защо субсидиите на партиите са увеличени. Той: Несъвършенство в закона

Омбудсманът Мая Манолова чака народните представители да упражнят правото на парламентарен надзор върху изпълнителната управляващи по-специално да попитат финансовия министър Владислав Горанов за данните за нарушавания при партийните дотации за 2018 година
 Цацаров ще проверява дали партиите са взели непозволени дотации  Държавата платила несправедливо 6,5 млн. лева на партиите през 2018 година Кънев: Да се проверява Горанов
Припомняме, че в предаването " Шоуто на Слави " бяха изнесени данни, съгласно които през 2018 година партиите са взели увеличени дотации, като са си разпределили по 13 лева на глас вместо плануваните 11 лв. на глас. От екипа на Стави Трифонов пресметнаха, че по този начин партиите са си разпределили общо 38,6 вместо 32,1 млн. лв.. Разликата идва от това, че към броя получени за всяка партия гласове са добавени и гласоподавателите на партиите, останали под 1-процентовата преграда, гласовете за самостоятелни претенденти и даже на хората, дали своят вот с опцията " Не поддържам никого ". (По закон дотация се поставя единствено на партии с най-малко 1% от гласовете на последните парламентарни избори и тя е по 11 лв. на глас.) Екипът на " Шоуто " се базира на предоставена от Министерството на финансите информация, от която обаче не излиза наяве по какъв начин е изчислен размерът на дотацията.

Манолова разяснява през днешния ден тематиката във връзка със почналата инспекция на прокуратурата.

Според омбудсмана от изнесената информация става ясно, че има нарушаване на закона и ощетяване на жителите с над 6 млн. лева Манолова уточни, че текстовете на закона са ясни - политическите партии получават дотация в размер на 11 лева за всеки получен от тях автентичен глас. Тя добави, че през 2016 година по предложение на някогашния ръководител на правната комисия Данаил Кирилов се прави конкретизиране, което да направи невероятно разпределянето на подадените гласове " не поддържам никого " за дотация на политическите партии.

До днес МФ нямаше коментар за разминаването. Днес обаче финансовият министър разяснява, че партиите и обединенията са получили по 13,20 лева на извоюван глас поради " несъвършенство в законодателството ". Това той разяснява преди формалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която участва и гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Откъде идва разминаването

" Несъвършенството ", за което приказва Горанов, най-вероятно е заложена " малка врата " в Закона за политическите партии. Там в член 27 се споделя, че " общата сума, планувана за субсидиране на политическите партии и обединения, се дефинира годишно в Закона за държавния бюджет на Република България според от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се планува дотация в размер, избран годишно със Закона за държавния бюджет на Република България ". Само че общата сума се определя от всички действителни гласове, а след това се дели само между тези партии и колаиции, които имат право на дотация. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР