Омбудсманът Мая Манолова настоя за прозрачност при събирането на така

...
Омбудсманът Мая Манолова настоя за прозрачност при събирането на така
Коментари Харесай

Манолова иска да знае как се харчат парите от екотаксите

Омбудсманът Мая Манолова настоя за бистрота при събирането на по този начин наречените екотакси, за които се планува нарастване с 12%.

Това направи националният бранител по време на разискване на предложенията за новите екотакси при импорт на коли и разбор, показан от Сдружението за правна помощ на потребителите. Манолова посочи, че липсва разбор за това по какъв начин досега се е отразило събирането на продуктовите такси и върху положението на околната среда, положението на въздуха, а също по този начин и върху структурата на вноса, заяви news.bg.

Още повече, че за всички, които са в тематиката продуктовите такси на излезли от приложимост МПС-та са се нараснали 10 пъти, означи тя.

"Възниква и въпросът кой събира таксите, по какъв начин се изразходват средствата, по какъв начин се регистрират и какви са изгодите за околната среда. Според обществено налични данни жителите заплащат по този начин наречените продуктови такси на частни организации под формата на присъединяване в групови организации за оползотворяване на излезли от приложимост МПС-та ", сподели още Манолова.

По данни на Министерство на околната среда и водите у нас са импортирани 258 704 автомобила и по-точно таксите за тях са събрани под форма на присъединяване в групови системи. За тях са платени 60 млн. лева

Логичен, по думите й, е въпросът за какво жителите избират тези организации пред ПУДОС, в който по данни на министъра са събрани за предходната година над 3 млн. лева "Отговорът е явен за всеки, който е записал автомобил - гишетата на частните организации са пред пунктовете на КАТ, до момента в който жителите, които желаят да внесат по сметка на ПУДОС продуктова такса би трябвало да стигнат до първия клон на банка, с цел да внесат въпросната сума по банкова сметка ".

Омбудсманът напомни, че още при започване на 2016 година в Монтана са били сигнализирани. Данните са изпратени на премиера Бойко Борисов. "Гражданите несъмнено не са неразбираемо, какво тъкмо заплащане правят, включвайки се в тези организации множеството от тях са уверени, че заплащат еко такса, която отива за запазване на околната среда ", разяснява Манолова. Така за автомобил под 10 години се планува повишение на продуктовите - от 260 на 290, от 275 на 300 лева нарастват таксите за коли над 10 години.

Манолова настоя, че в Германия, Франция, Австрия, Италия не се събират сходни такси, защото активността по преработване е печеливша и не се постанова в допълнение дотиране.
Средствата, събрани от тези акции - събирането, потреблението, контролът върху тези средства е обществен. Няма случай в европейска страна, в който събирането на тези пари да е черна кутия, разяснява омбудсманът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР