Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от мобилните оператори да преразгледат повишението на цените си

Омбудсманът Диана Ковачева сезира ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните шефове на „ Йеттел България “ ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД („ Виваком България “ ЕАД) Николай Андреев поради публичното неодобрение и множеството тъжби от жители, които търсят подпомагане против идно индексиране на цените на мобилните услуги от двата оператора, оповестиха от офиса на публичния бранител.

Проф. Ковачева акцентира, че тъкмо заради високата инфлация и понижената покупателната дарба на хората оповестеното повишение на цените на услугите е недопустимо, като при „ Йеттел България “ ЕАД то е с 15,4%, според средногодишния показател на Националния статистически институт (НСИ), а при „ Виваком България “ ЕАД с до 2 лева за услуга.

В писмо до ръководителя на КЗП омбудсманът изиска инспекция дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна комерсиална процедура по смисъла на Закона за отбрана на потребителите.

Проф. Ковачева напомня, че през м. декември 2021 година, във връзка предходно индексиране на цените на мобилните услуги, КЗП е предложила на всички мобилни оператори в клаузите, предвиждащи опция за индексиране на цените на месечните абонаментни такси, да бъде избран съответен период – само че не по-дълъг от 3 месеца от оповестяването от Национален статистически институт на средногодишния показател на потребителските цени, в който могат да упражнят правото си за индексиране на цените, с оглед предвидимост и изясненост за потребителите.

„ В тези времена на тежка финансова рецесия, неустойчивост в политическата конюнктура в страната и напрежението у всички жители на България, не е нужно да се слагат под спомагателен стрес потребителите на телекомуникационните услуги “, написа омбудсманът в писмото си до Виваком.

В писмото до Йеттел задава същия въпрос както и при предходното нарастване – по какъв метод възходящата инфлация въздейства на цените на телекомуникационните услуги?

От Йеттел (Теленор) тогава осведомят омбудсмана, че това бизнес решение е взето заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от повишаване на цените на електрическата енергия, горивата и други

„ Искам да подчертая, че през цялата 2022 година, както и за 2023 година небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, каквито сте, получават месечни обезщетения от страната за цените на тока. Що се отнася до цените на горивата, в последните месеци се следи наклонност в посока на понижаване “, показва Диана Ковачева.

Тя е безапелационна, че повишението на цените на услугите на „ Йеттел България “ ЕАД с 15,3% сега е неприемливо, още повече че разноските на сдружението не са ценообразуващи и добавя, че това ще се отрази на събираемостта на отговорностите му.

„ Имайки поради и вероятната цесия, която се ползва, клиентите Ви, които няма да могат в точния момент да заплащат отговорностите си ще търпят от ден на ден компликации. Много е значимо да се вземат поради и проектите за възрастни хора и хора с увреждания, които по никакъв метод не трябва да бъдат наранени от индексацията “, написа омбудсманът до Джейсън Конг.

В умозаключение проф. Ковачева упорства управленията и на двата оператора да преразгледат решенията си и да не ползват индексирането на цените на мобилните услуги, които дават.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР