Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и
Коментари Харесай

Омбудсманът иска проверка заради внезапно спряла топла вода в голям столичен квартал

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Румен Радев и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов поради постъпилите в институцията към този момент над 200 тъжби от битови клиенти на „ Топлофикация София “ ЕАД, живущи в жк „ Бъкстон “, които недоволстват, че от 12 юни т.г. без авансово съобщение са останали без топла вода близо месец – до 7 юли 2023 година Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Припомняме, че проф. Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация Александър Александров още на 21 юни т.г., в което го прикани да извърши лична инспекция и да компенсира засегнатите консуматори от кв. „ Бъкстон “ поради неналичието на авансово съобщение за продължителното планово прекъсване на горещо битово водоснабдяване.

Тогава единствено за ден в институцията бяха постъпили над 100 тъжби, в които възмутени жители алармираха омбудсмана, че при запитвания на потребителския телефон на сдружението им е било обявено, че информация за идния нескончаем ремонт е оповестена на уеб страницата на 28 май 2023 година, с което съгласно предприятието е спазен 15-дненият период, посочен в член 5, т. 18 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от „ Топлофикация София “ ЕАД на клиенти в град София (ОУ).

В следващ отговор обаче сдружението осведоми Диана Ковачева, че за осъществяваните ремонтни действия клиентите са били известени с издание на известие на уеб страницата на сдружението в нормативно избрания период – 28 май 2023 година Редът обаче е информирането да става документално или посредством средствата за всеобщо осведомление, каквото сдружението не е направило.

„ Няма данни „ Топлофикация София “ ЕАД да е изплатило или да планува изплащането на неустойки за неналичието на авансово съобщение за продължителното спиране на топлоснабдяването в региона “, написа омбудсманът в новото писмо.

Затова упорства виновните органи по подготвеност да извършат задълбочена инспекция дали столичната топлофикация е изпълнила задължението си – да уведоми 15 дни авансово клиентите си от кв. „ Бъкстон “ за плануваното прекъсване на топлоподаването в интервала 12 юни 2023 година – 7 юли 2023 година

„ По принцип е налице техническа опция админът на интернет страница да слага дати на текстовете, които не подхождат на действителния миг на публикуването им. Битовият клиент на „ Топлофикация София “ от своя страна няма опция да потвърди, че не е бил навреме известен за планувано прекъсване на топлоподаването и надлежно е лишен от опцията да отбрани правото си на информация и да получи наказателна клауза “, показва Диана Ковачева.

В допълнения тя упорства КЕВР да предприеме нужните дейности за изменение на член 5, т. 18 от Общите условия, тъй че да отпадне опцията уведомлението на битовите клиенти да се прави единствено посредством обява на уеб страницата на „ Топлофикация София “ ЕАД.

„ Категорично е мнението ми, че в описания случай в жк „ Бъкстон “ следва да бъде прибавен член 38, алинея 1 от Общите условия, тъй че „ Топлофикация София “ ЕАД да заплати на засегнатите битови клиенти наказателна клауза в размер на цената на недоставената топлинна сила за интервала на прекъсване на топлоподаването “, акцентира публичният бранител.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР