Омбудсманът Диана Ковачева разкритикува електронните рецепти.Още лятото, при общественото обсъждане,

...
Омбудсманът Диана Ковачева разкритикува електронните рецепти.Още лятото, при общественото обсъждане,
Коментари Харесай

Омбудсманът с критики към електронните рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева разкритикува електронните предписания.

Още лятото, при публичното разискване, предизвестих, че ще има проблем с електронните предписания, защото стана ясно, че системата не е подготвена, разяснява тя пред  БНТ.

Според нея посоката е вярна, само че би трябвало да има изключения и да се обезпечи опция на лекарите, които все още не могат да издават електронни предписания, да изписват медикаменти на хартиени.

" В противоположен случай пациентите страдат. Анабиотичното лекуване е животоспасяващо, а лекуването за диабетици е животоподдържащо. Не може да има компромис ", сподели Ковачева.

Според Диана Ковачева Министерство на здравеопазването би трябвало да даде крачка обратно и да постави старания да помогне на лекарите.

" Проблемът не е единствено в електронната рецепта, а и тогава, когато пациентът отиде в аптеката и му кажат, че лекарството, което са му изписали с електронна рецепта, го няма. Получава се по този начин, тъй като лекарите работят с регистрирани медикаменти, а аптеките с налични. Двете системи не се срещат на никое място ", сподели тя.

Ковачева разяснява и измененията, които внесе в законопроекта за домашното принуждение по-рано тази година.

" Става въпрос за една празнота в наказателния кодекс, в която не е инкриминирано унизителното и нечовешко отношение ", посочи обмудсманът.

Според нея случаи на домашно принуждение като този на Дебора би трябвало да бъдат наказвани по-сериозно.

" Има едно такова интуитивно възприятие в хората, при което, в случай че на една жена й бъде обръсната косата, това явно е унизително. Да, няма да остави белег, само че тя ще би трябвало да се появи по този начин в обществото ", изясни омбудсманът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР