Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска отмяна на забраната за пазаруване на възрастни хора |

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов да отстрани зеления кулоар за извършване на покупки за възрастните над 65 година, който в този момент е сред 8 и 10 ч. сутринта.  

Тя насочи настояването си в рекомендация, като мотив за нея са жалби на жители, които сигнализират, че през идните зимни дни ранните утринни часове за извършване на покупки не са подобаващи за възрастните и по-трудноподвижни хора. Времето ще бъде " извънредно неуместно - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които вероятността от произшествия е огромна, изискващи даже навестяване на лечебни заведения и потребност от здравна помощ ". 

" Съгласна съм, че усложняващата се пандемична конюнктура в страната изисква предприемането на подобаващи противоепидемични ограничения, с които да се ограничи разпространяването на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне съществено внимание на изложените от жителите причини срещу плануваното ограничаване за навестяване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години, единствено в часовия диапазон от 8 до 10 часа заран “, съобщи омбудсманът.

" Освен това се показва, че в случай че възрастните хора и тези с хронични болести, да вземем за пример: заради здравословни проблеми или краткотрайно неразположение не съумеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от артикули от първа нужда или от животоспасяващи медикаменти. Ако са самотно живеещи и не разполагат с младеж, който би могъл да закупи нужното отвън часовете, избрани в заповедта, значи ли това, че ще бъдат оставени без храна и медикаменти до идващия ден в 8 часа сутринта ", пита Ковачева. 

Омбудсманът акцентира също по този начин, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невероятно да пазарят в извънработно време.

Ковачева подчертава още, че е стеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, в случай че пазарят в часове, разнообразни от плануваните.

В умозаключение тя напомня, че предходната заповед е била по-удачна, защото тя забраняваше единствено на лица до 60-годишна възраст да посещават магазините и аптеките сред 8.30 и 10.30 часа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР