Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на Топлофикация София“

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от изпълнителния директор на Топлофикация София“
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска информация от „Топлофикация София“ за изравнителните фактури

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД

Александър Александров информация за това какви дейности са подхванали от сдружението по използване на Указанията на Министерството на финансите, свързани с понижената ставка от 9% Данък добавена стойност в изравнителните фактури на столичани за отоплителен сезон 2021-2022 година
Това оповестиха от пресслужбата на публичния бранител.
На 30 юни, с признатите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за 2022 година, Народното събрание вкара понижена ставка на Данък добавена стойност от 9% за доставки на централно отопление и доставки на природен газ.
Промяната влезе в действие на 9 юли.
През август Ковачева сезира Министерството на финансите и изиска Националната организация по приходите (НАП) да ревизира дали топлофикациите в страната подвигат изравнителните сметки с по-висок Данък добавена стойност вместо 9%.

В отговор на настояването на омбудсмана, министърът на финансите разгласява инструкции, съгласно които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% Данък добавена стойност би трябвало да бъдат анулирани.

На 30 август „ Топлофикация София “ съобщи, че ще разгласява на уеб страницата си информация с инструкции за жителите.
От сдружението тогава показаха, че ще извършат промяна на данъчната ставка, според получените инструкции.
Корекциите ще се отнасят единствено за изравняването сред планирано начислена сила през отчетния интервал и действително потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 година, прецизираха тогава от „ Топлофикация София “.
При доплащане над прогнозното ползване ще се ползва ставка от 9% Данък добавена стойност. За сумите за възобновяване ще се ползва ставка от 20% Данък добавена стойност.
За незаплатените фактури за планирано начислена сила, издадени преди 9 юли 2022 година, ще продължи да се ползва ставка от 20% Данък добавена стойност, осведомиха от „ Топлофикация София “.
„ Тъй като в Указанията се позволява корекциите по изравнителните фактури за доплащане да бъдат
осъществени по два метода – посредством отменяне на издадените фактури и издаването на нови фактури или посредством издаването на кредитно уведомление,
считам за значимо жителите да бъдат осведомени кой от двата метода ще се ползва от сдружението “, уточни през днешния ден Ковачева.
Тя обърна внимание, че част от фактурите за предишния отоплителен сезон са издадени към 31 юли 2022 година със период за заплащане до 14 септември 2022 година

„ Тук поражда въпросът и за начисляването на компенсации за веселба (лихви) “, добави в известието си омбудсманът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР