Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за спешни промени в медицинската експертиза

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министрите на опазването на здравето и обществената политика Христо Хинков и Иванка Шалапатова, в което сигнализира, че пет месеца след последните промени в нормативните документи за хората с увреждания проблемите им с здравната експертиза остават.

Поводът за това мнение на проф. Ковачева са постъпващите в институцията на омбудсмана многочислени тъжби и сигнали от възмутени и обезверени жители за нарушени техни права при здравната им експертиза и произлизащата от това неспособност да употребяват навреме права и поддръжка като хора с увреждания. Най-често хората се оплакват, че прегледът им пред ТЕЛК се бави с няколко месеца, а дотогава те нямат никакви приходи за живот. Проблем е, че остават и без здравноосигурителни права, и без достъп до лекуване.

Омбудсманът акцентира, че към момента не е признато Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи (ПУОРОМЕРКМЕ). Това в допълнение спъва възстановяване активността на органите на здравната експертиза.

Диана Ковачева упорства до започване работата на основаната междуведомствена работна група за правене на нужните нормативни промени във връзка с здравната експертиза, с оглед забележителното й закъснение и продължаващото нарушение на правата на голям брой уязвими жители, да бъдат взети спомагателни ограничения в незабавен порядък за ускорение на процеса по осъществяване на експертизата и обновяване на пенсиите за неработоспособност до правене и осъществяване на нужната цялостна промяна в региона.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР