Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът призова да върнат безплатните PCR тестове и ковид добавките за медиците на първа линия

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, в която упорства да бъде обновено ежемесечното в допълнение заплащане на работещите на първа линия лекари, медицински експерти и различен личен състав, които се борят ежедневно с Коронавирус пандемията.

Повод за тази рекомендация са сигнали до омбудсмана от медицински служащи, които на фона на засилващата се нова Коронавирус вълна, алармират за напрежение в техните среди, поради спрените средства.

" Посочените спомагателни хонорари бяха въведени с аргумента, че са ефикасна и устойчива мярка за справяне с разпространяването на COVID-19 и значителен фактор за мотивация на личния състав. След отпадането им, работещите в системата на опазване на здравето оповестяват за съществуването на редица проблеми и обръщат внимание, че се следи съществено нарастване на случаите на COVID-19, с произлизащо от това нараснало натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки " написа омбудсманът.

Проф. Ковачева добавя, че на процедура медиците всеки ден са в контакт с пациенти с ковид, което основава сериозен риск както за самите тях, по този начин и за околните им. Тя показва също, че отпадането на спомагателните хонорари оставя тях и фамилии им с приходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

" В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ означават, че не са в положение да покачат възнагражденията на личния състав, заради непрекъснато растящите цени и разноски. В тази връзка се оповестява и за случаи на опълчване на личния състав на другите лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите ", показва публичният бранител.

Диана Ковачева акцентира, че от ден на ден се следят и случаи на отвод на лечебни заведения да одобряват пациенти, включително превозени от екип за незабавна помощ, когато се постанова в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието положение постоянно е животозастрашаващо.

" Бих желала да обърна внимание също, че сега достъпът на жителите до проби за COVID-19 не е обезпечен. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е допустимо разкриване на болестта в напълно ранен стадий, сега могат да назначават единствено експерти, към които пациентите се насочват едвам при пораждане на затруднения, като в същото време бързите антигенни проби към момента се заплащат напълно от пациента ", сигнализира още проф. Ковачева.

Тя упорства по всички сложени от нея проблеми навреме да бъдат подхванати ограничения за тяхното решение, като се подсигуряват както правата на пациентите в изискванията на пандемия, по този начин и трудовите и професионални права на работещите в системата.

В умозаключение омбудсманът акцентира нуждата за обезпечаване на обезпечен достъп на жителите до ваксини против Коронавирус и недопускане на случаи, искащите да се имунизират, да бъдат връщани по разнообразни аргументи.

" Вярвам, споделяте мнението ми, че в изискванията на възходящ брой на доказаните случаи на COVID-19 в цялата страна и въведените в тази връзка в доста области краткотрайни противоепидемични ограничения, следва да бъде обезпечена подготвеност на здравната система да се оправи с проблемите, като не се позволяват случаи на нарушени права на пациентите и в същото време бъдат основани нужните условия за работа на личния състав, включително по отношение на неговата мотивация и размер на възнаграждение. В тази връзка, бих желала още веднъж да отбележа сериозния недостиг на фрагменти в системата и нуждата от ограничения и тактика за неговото превъзмогване ", акцентира публичният бранител.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР