Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева е срещу идеята родители и училища сами да плащат COVID тестовете

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров бързите антигенни проби за COVID-19, нужни за обновяване на присъственото образование и за учениците от V до XII клас, да бъдат закупени от просветителното министерство, а не да натоварват финансово учебни заведения и родители. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Повод за рекомендацията на омбудсмана са тъжби на родители и сигнали на шефове във връзка със декларираното желание на просветителния министър да издаде заповед, с която, в случай че учебните заведения със лични средства обезпечат проби за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да даде безплатните.

В сигналите си шефове от по-малки общини сигнализират, че нямат такива средства, даже като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родителите стачкуват против концепцията да заплащат от джоба си, каквато информация също се появи, като акцентират, че тази мярка е несправедлива. „ Заплащането на тестванията от родителите води до въвеждането на веществен аршин за достъп до обучение, което е дискриминационно. Същото се отнася и до учебните заведения, сред които съществуват не дребни разлики във финансирането. Така се основава опълчване сред учебните заведения с положителни бюджетни благоприятни условия и частните учебни заведения от една страна и останалите учебни заведения, които нямат задоволителен финансов запас. Това води до неравно отнасяне на децата и лимитира достъпа им до обучение, което е тяхно конституционно право “, написа омбудсманът в рекомендацията си.

Диана Ковачева е безапелационна, че е ангажимент на управляващите да обезпечат допустимо най-бързо връщането в клас на учениците, които желаят да учат присъствено, без да се натоварват финансово родителите или учебните заведения им.

В жалбите си родители показват и неодобрение, че за трета поредна година поради новите противоепидемични ограничения децата им са обществено изолирани и принудени да учат от разстояние в електронна среда, до момента в който заведенията, магазините и други места за обществено другарство не престават да работят. „ За страдание, към този момент се приказва и за просветителна рецесия, тъй като наложените ограничавания стопират развиването на хиляди деца. В този смисъл, очакванията на жителите са в отварянето на учебните заведения за всички възпитаници. Родителите упорстват допустимо най-скоро децата да бъдат върнати в учебно заведение при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения в учебните заведения и слагат въпроса по кое време ще стане това “, написа още омбудсманът.

Доц. Ковачева обаче още веднъж акцентира, че това не трябва да става за сметка на фамилните бюджети или тези на учебните заведения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР