Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от премиера Кирил Петков компенсации за битовите клиенти на природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до премиера Кирил Петков, в която обръща внимание на нуждата от незабавни и съответни ограничения за отбрана на битовите клиенти на природен газ, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана. Тя осведоми министър-председателя, че в институцията на публичния бранител ежедневно постъпват голям брой тъжби на жители поради рисково високите цени на природния газ, което постанова предприемането на стъпки за обективна отплата на тези семейства.

Проф. Ковачева подчертава върху обстоятелството, че след наложения от Народното събрание мораториум на цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила, упованията на битовите клиенти на природен газ е също да получат поддръжка от страната за настъпилото невиждано покачване на цените на синьото гориво, както и подобаваща отбрана против нови поскъпвания, каквито са прогнозите на интернационалните газови пазари.

„ Понастоящем цените на природния газ за семействата са повече от два пъти по-високи в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Толкова огромно повишаване за една година е без аналог за последните десетилетия “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира още, че според настоящата нормативна уредба в България, контролираните цени на природния газ са единствените, които се променят ежемесечно.

„ Запозната съм със Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския стопански и обществен комитет и Комитета на районите (Брюксел, 13.10.2021 година, COM(2021) 660), озаглавено „ Справяне с възходящите цени на силата: набор от ограничения за деяние и поддръжка “. Допускам, че са реалистични посочените в документа упования - цените на едро на природния газ да се стабилизират на по-ниско ниво до м. април 2022 година “, показва омбудсманът.

Проф. Ковачева упорства изпълнителната власт да оцени по подготвеност приложимостта в нашата страна на препоръчаните от Европейската комисия ограничения за справяне с възходящите цени на силата, посочени в Съобщението до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския стопански и обществен комитет и Комитета на районите.

Според нея правилото за компенсиране на цените за всеки употребяван мегаватчас, прибавен от служебното държавно управление по отношение на стопанските клиенти на електрическа сила, също може да бъде употребен като краткотрайна мярка във връзка с сметките за природен газ на семействата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР