Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът пита: Има ли картел при продажбата на дърва, пел...

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, в която изиска да бъде направена инспекция за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови потребности.  Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Ковачева упорства по подготвеност Комисия за защита на конкуренцията да направи секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно. 

Поводът за рекомендацията са постъпващите в институцията на омбудсмана тъжби и сигнали от жители поради лимитирано предложение на пазара и повсеместното нарастване на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас, се отбелязва в известието.

Омбудсманът показва, че лимитираното предложение на твърди горива и рисковото нарастване на цените им с близо 70% по отношение на предходната година, съставляват проблем с огромна социална значителност поради данните, че към 40% от българските семейства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон. 

В рекомендацията до Комисия за защита на конкуренцията омбудсманът сигнализира, че жители алармират за доста, всеобщо и трайно повишаване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови потребности на територията на цялата страна, като съгласно тях тези неподходящи процеси са почнали още в края на летния сезон 2021 година и ескалират в интервала от октомври м.г. до момента. 

Омбудсманът показва, че тези цени са непостижими за хората, които чакат дейни дейности от способените държавни институции против спекулативните поскъпвания в бранша. 

„ Налага се мнението, че лимитираното предложение и покачванията на цените не могат да се обяснят с справедливи аргументи, защото дървата за огрев и дървесината за произвеждане на дървесни пелети са от локален български рандеман. Според обществени данни държавните горски и ловни стопанства са нараснали проектите си за рандеман на дърва за огрев за директна продажба на популацията през т. година с към 10% по отношение на регистрираните 926 хиляди прочие куб.м за 2021 година “, добавя омбудсманът.

Ковачева отбелязва, че когато не са налице справедливи фактори за  поскъпване на твърдите горива, следва да се допусна, че то е вследствие антиконкурентно държание на участниците на пазара. Според нея това опонира на нормативното условие за добросъвестна комерсиална процедура и оказва въздействие върху икономическото държание на потребителите. 

„ Особен случай в обсъжданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови потребности. На пазара на дребно тези горива са основно от импорт, а поскъпванията се изясняват с комерсиалната обстановка в Югоизточна Европа “, показва омбудсманът.

Преди дни пред Българска национална телевизия Ковачева предизвести, че зимата  ще бъде сложна за доста хора. Тя сподели, че би трябвало наложително да има обезщетения за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива, са към 40%, като означи, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР