Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът се обяви срещу скока на цената на водата в Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров във връзка препоръчаните по-високи цени на водата в четири града на страната –  Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе. 

Позицията на публичния бранител е, че плануваното покачване няма да усъвършенства качеството на предоставените услуги, само че ще задълбочи бедността и общественото изключване в тези райони.

В края на м. април Диана Ковачева възрази и против скока на цените на ВиК услугите в гр. Монтана, които съгласно нея също са голословни.

Повод за рекомендацията й до КЕВР са публичните разисквания на плановете на решения за одобрение на бизнес проектите и одобряването на по-високите цени на „ ВиК “ ЕООД – гр. Плевен, „ ВиК Йовковци “ ООД – гр. Велико Търново, „ ВиК “ ООД – гр. Габрово, „ ВиК “ ООД – гр. Русе.

„ Смятам, че одобряването на препоръчаните високи цени на ВиК услугите в Плевен, Велико Търново, Русе и Габрово ще задълбочи бедността и общественото изключване в съответните райони. В актуалните условия на рецесии, за потребителите ще стане непостижимо да погасяват по-високите цени на водата, което от своя страна пък ще затрудни още повече ВиК операторите да събират отговорностите. Следователно, нарастването на цените на ВиК услугите е нецелесъобразно “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира, че за водата в гр. Плевен е планувано за 2022 година 36-процентно нарастване по отношение на цената за 2021 година, т.е. от 2,946 лева /с ДДС/, на 4, 002 лева /с ДДС/), а през 2026 година цената на ВиК услугата се планува да нарасне със 77% по отношение на 2021 година – от 2, 946 лева /с ДДС/, на 5, 203 лева /с ДДС/.

Във Велико Търново плануваното нарастване на цената за 2022 година е 45% по отношение на тази за 2021 година – от 2,388 лева /с ДДС/, на 3, 463 лева /с ДДС/, като през 2026 година тя се планува да скочи с 94% по отношение на 2021 година – от 2, 388 лева /с ДДС/, на 4, 631 лева /с ДДС/.

В Русе пък за 2022 година е плануваното нарастване 31% по отношение на цената за 2021 година, т.е. от 2,944 лева /с ДДС/, на 3, 852 лева /с ДДС/, до момента в който през 2026 година цената се планува да набъбне със 74% повече по отношение на 2021 година – от 2, 944 лева /с ДДС/, на 5, 134 лева /с ДДС/.

В гр. Габрово за тази година се планува 30% нарастване по отношение на цената на водата за 2021 година – от 2,620 лева /с ДДС/, на 3, 396 лева /с ДДС/, а през 2026 година – 72% повече по отношение на 2021 година – от 2, 620лв. /с ДДС/, на 4, 504 лева /с ДДС/.

„ Съгласно данните в Докладите на работната група на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР), четирите ВиК оператора не реализират всички 30 от избраните с Решение № ПК-1/28.05.2021 година на регулатора планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, а точно: ВиК Плевен – 10 показателя; ВиК Велико Търново – 11 показателя; ВиК Русе – 5 показателя; ВиК Габрово – 9 индикатора “, показва омбудсманът и цитира съответните данни, които аргументират позицията й, че високата цена на ВиК услугите не води до възстановяване на тяхното качество.

„ С оглед изложеното чакам, при съблюдаване на правилата, от които следва да се управлява при реализиране на активността си, според Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги (защита на ползите на потребителите; икономическа аргументираност на цените на ВиК услугите), КЕВР да вземе заслужено решение по отношение на ценовите оферти на „ ВиК “ ЕООД гр. Плевен, „ ВиК Йовковци “ ООД гр. Велико Търново, „ ВиК “ ООД гр. Русе и „ ВиК “ ООД гр. Габрово “, заключава Ковачева.

Препоръката тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР