Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска финансова подкрепа за дистанционните водомери и топломери

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което предлага битовите клиенти на топлофикационните сдружения в постройките - етажна благосъстоятелност да получат финансова поддръжка от фондовете на Европейския съюз. Причината е, че на към 572 хиляди семейства им се постанова до 1 януари 2027 година да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода.

Изискването за прекосяването към отдалечено отчитане е според европейски правилник, който България е длъжна да извърши.

Проф. Ковачева обръща внимание, че става въпрос за към 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хиляди водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са благосъстоятелност на битовите клиенти и замяната им е напълно за тяхна сметка.

„ Според някои оценки, прекосяването от уреди с образно отчитане към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година “, показва Диана Ковачева.

Тя добавя още, че средствата за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане са по-сложни и по-скъпи спрямо стандартните устройства, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и доста по-голямо при водомерите за топла вода.

Дава и образец, че цените на отдалечените водомери стартират от към 100 лева за брой и са почти двойно по-високи спрямо стандартните водомери. А приблизителната цена на радиомодула за водомер за топла вода е към 50 лева Т.е. тази стойност дава визия за оскъпяването на единичния апарат в резултат на законовите условия.

„ Понастоящем топлоснабдените жилища са в интервал на поетапното приключване на гаранционните периоди на радиаторните разпределители на топлинната сила. Съгласно член 140, алинея 7 от Закона за енергетиката, при монтиране на нови средства за дялово систематизиране същите следва да бъдат с отдалечено отчитане. Преоборудването към този момент е в ход, като по данни на търговци за дялово систематизиране най-вече устройства следва да бъдат сменени през 2024 година “, написа още публичният бранител.

Затова Диана Ковачева предлага на служебния министър да се създаде мярка за финансова поддръжка на битовите клиенти в Съд на Европейския съюз на топлофикационните сдружения за наложителното преоборудване на инсталациите в жилищата им с уреди с отдалечено отчитане на потреблението на топлинна сила.

„ Смятам, че с отчитане на публичното значение на казуса е уместно за задачата да бъдат потърсени средства от европейски фондове, в това число и по Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България “, безапелационна е проф. Ковачева.

Тя показва, че според от размера на финансовия запас, който бъде провиснал, може да се приложат разнообразни правила за обективна поддръжка на семействата, които имат законовото обвързване да закупят устройства с отдалечено отчитане, в това число радио модули за отдалечено отчитане на водомери.

„ Така да вземем за пример, намирам за уместно финансовата отплата да бъде в: 1/ Размер на избрана част (%) от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно дружество прави за преоборудването на парцела си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане, и/или 2/ Пълен размер за жителите, които имат право на обществена помощ според член 2, алинея 3 от Закона за общественото подкрепяне “, предлага омбудсманът.

Посочва, че поддръжката може да бъде предоставена ичрез търговците за дялово систематизиране за всички техни битови клиенти, които извършват условието на § 75 от Преходни и Заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на Закона за енергийната успеваемост - без разлика по кое време е осъществено преоборудването.

В умозаключение тя акцентира, че системата за дялово систематизиране на топлинната сила е главен инструмент за икономисването на енергия в жилищата с централно топлоснабдяване в Съд на Европейския съюз.

Омбудсманът обръща внимание, че когато всички средства за дялово систематизиране са с отдалечено отчитане, фактурирането ще е ежемесечно върху действителното ползване на топлинна сила. Т.е. по този начин ще бъде решен целият кръг от проблеми, свързани с обезпечаването на физически достъп до жилищата на жителите за образен доклад на средствата за дялово систематизиране, правенето на годишни изравнителни сметки, рекламациите по тях и късните корекции на сметките.

„ Освен това, уредите с отдалечено отчитане обезпечават цифрова информация за самостоятелното ползване на топлинна сила, до която след това битовите клиенти биха могли да получат бърз и комфортен електронен достъп. Понастоящем към този момент са налице техническите благоприятни условия за своевременното даване на семействата на данните за техните действителни енергийни разноски, тъй че сполучливо да следят, управляват и ръководят своето ползване на топлинна сила “, обобщава омбудсманът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР