Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински
Коментари Харесай

Омбудсманът: Градският транспорт не привлича – отблъсква столичани

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което сигнализира за огромен брой тъжби, свързани с променените условия за пътешестване в градския превоз, влезнали в действие от началото на годината . Това оповестиха на пресцентъра на публичния бранител.

В сигналите си до омбудсмана столичани стачкуват и остро възразяват против измененията, които се отнасят до типа на транспортните документи, условието за тяхната наложителна валидация като изискване за постоянен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга посредством отпадане на някои стопански преференциални транспортни документи.

Още през юли Ковачева предизвести с писмо до ръководителя на СОС Георги Георгиев, че с готвените промени не се реализира облекчаване на транспортните потребности на пасажерите. Тя акцентира, че неодобрение измежду жителите буди отпадането на картата за една линия и месечната карта единствено за метро. По думите й новите промени принуждават огромна част от хората да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности.

Омбудсманът акцентира, че и пасажерите, които преди са употребявали талоните за 10 пътувания, също недоволстват, защото пътуват случайно с градски превоз и в този момент са принудени да си купуват превозен документ, който не дава отговор на транспортната им нужда.

Ковачева съобщи, че новата тарифна политика не трябва да става посредством отнемане на пасажерите от избор по отношение на типа на транспортните документи, които имат право да употребяват . Според нея следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят транспортните документи, даващи опция за пътешестване съгласно потребностите на ползващите градски превоз.
 Обещават ред и усмивки в столичния градски превоз от 1 януари
Обещават ред и усмивки в столичния градски превоз от 1 януари

Променя се системата за таксуване и се минава на е-билети

Тя засегна и тематиката за наложителната, което при неспазване е обвързано с санкция. Ковачева уточни, че това тормози и затруднява изключително доста възрастните хора. Омбудсманът прикани да се потърси метод за решение на казуса.

Ковачева добави, че в институцията постъпват и тъжби против неналичието на задоволителна и своевременна информация във връзка с настоящите транспортни документи и метода на тяхното валидиране. Според публичният бранител проблем основават и незадоволителните на брой пунктове за закупуване на транспортни документи,

За да се усили броят на пътуващите в столичния публичен превоз, той би трябвало да стане прелъстителен, а това се реализира посредством повишение удобството на транспортните услуги и опазване разнообразието на транспортните документи, с оглед другите транспортни потребности на пасажерите, безапелационен бе омбудсманът.
 С един билет сменяме транспорта в столичния градски превоз от 2023 година
С един билет сменяме транспорта в столичния градски превоз от 2023 година

От следващата година отпадат някои от предлаганите абонаменти досега
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР