Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на вътрешните работи

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Омбудсманът пита МВР как контролира служителите си за гаранции за съдебен контрол при следенето на мобилните ни данни при карантина

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов във връзка промените в Закона за електронните известия (ЗЕС), въведени със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с които се дава опция на органите на Министерство на вътрешните работи да желаят информация за подложен под наложителна изолираност и болнично лекуване жител непосредствено от мобилните оператори, които от своя страна следва да дават желаната информация „ неотложно “.
„ При поискването на тази информация по време на изключителното състояние обаче, управляващите не са длъжни да потвърждават, че индивидът, за който желаят трафични данни, в действителност е подложен под карантина. Не е планувано и съд да позволява даването на данните, както е в останалите случаи, т.е. да се реализира прелиминарен правосъден надзор “, обръща внимание омбудсманът.
„ Законът планува следващ правосъден надзор, както е в случаите за попречване на терористични набези (чл. 251г, алинея 2 от ЗЕС). Следователно, едвам откакто Министерство на вътрешните работи получи информацията, районните съдилища могат да преценяват дали настояването е било основателно “, акцентира доцент Ковачева и добавя, че при по този начин регламентираната процедура по Западноевропейски съюз, откакто органът, отправил искане за достъп, контактува непосредствено с предприятието, предоставило неотложно данните, законодателят не е планувал реализиране на надзор за това дали фактически е направено искане за позволение от съда за всеки обособен случай, както и дали това се е осъществило в период от 24 часа.
„ Предвид горното, обръщам внимание на обстоятелството, че съхраняването на трафичните данни и тяхното потребление по метода и със средствата, уредени от закона, въпреки и да преследва законна законна цел в публичен интерес, би могло да наруши права на жителите, защото по своята същина съставлява интервенция в персоналния им живот . Във връзка с това, се обръщам към Вас с искане да ми предоставите информация какви ограничения сте подхванали за реализиране на надзор върху оправомощените органи на Министерство на вътрешните работи да извършват задължението си да сезират районния съд за практикуване на надзор във всеки съответен случай в границите на 24 часа след поискване от мобилния оператор да им даде трафични данни “, приключва омбудсманът писмото си до министър Маринов.
Пълния текст на писмото вижте тук: https://www.ombudsman.bg/news/5333
Вижте още:
Последно: Следят заболели през телефоните им до края на карантината
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР