Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно

...
Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно
Коментари Харесай

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързани със закъснение на преосвидетелстването им от органите на здравната експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна виновност. Омбудсманът предлага още и текст, с който да се в профил позволената дискриминация по отношение на пенсиите на военноинвалидите.

Това оповести проф. Ковачева на съвещание на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което се състоя през днешния ден в МТСП за разискване промени и допълнения в Наредбата за здравната експертиза и на Проекта на Методика за оценка на потребностите от високотехнологични помощни средства за хората с трайни увреждания – тематики, по които омбудсманът има дейна позиция и мнения.

Проф. Диана Ковачева е изпратила съответните текстове за промени на ЗХУ с претекстове и оценка на въздействието до ръководителя на 48-ото Народно заседание Вежди Рашидов и до членовете на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика.

В претекстовете си омбудсманът акцентира, че с оферти план ще се обезпечи опция за решение на проблемите на повече от 660 000 уязвими жители. Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания за интервала до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е също по този начин хората с увреждания да не бъдат държани за виновни за забавянето на способените органи и да не връщат получените средства даже при следваща смяна на типа и степента на увреждане.

С цялото законодателно предложение, претекстовете към него и оценката на влияние можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР