Омбудсманът Диана Ковачева иска от служебния министър на икономиката и

...
Омбудсманът Диана Ковачева иска от служебния министър на икономиката и
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка за спекула с дърва и пелети за огрев

Омбудсманът Диана Ковачева желае от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов да разпореди инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива - дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности.

Поводът са десетките тъжби и сигнали на жители, които не престават да постъпват в институцията на публичния бранител поради невижданото нарастване в бранша и дефицит на обособени твърди горива за битови потребности в другите региони на страната.

Припомняме, че на 23 септември т.г. за изработката на секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно.

На 27 септември 2022 година, в което осведоми, че организира мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас. В позицията обаче се показва, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито за следствие на " далавера ".
 С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление

Омбудсманът има сигнали, че няма дърва, а пък цените са доста високи

Ковачева напомня, че още, разгласи планове за инспекции, само че и до този миг обществото не е осведомено за подхванатите дейности и получените резултати ".

Диана Ковачева акцентира, че неподходящите трендове се следят от средата на 2021 г ., че казусът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 година, а през летните месеци на 2022 година и досега цените ескалират до непостижими за крайните консуматори стойности

Затова тя упорства пред служебния министър при инспекциите да бъде открито дали търговците дават документи за продажба c нужната информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът акцентира, че е от значително значение обозначаването на типа на предлаганите твърди горива, слагането на ценоразписи в обектите за търговия на дребно и даването на цялата нужна информация за крайните цени, включващи стоката и спомагателните услуги за недопускане на благоприятни условия за илюзия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР