Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала председателя на Комисията за защита

...
Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала председателя на Комисията за защита
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска КЗК да провери има ли съгласувани практики при вдигането на цените на трите мобилни оператора

Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала ръководителя на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ Юлия Ненкова поради повдигането на цените на услугите на мобилните оператори . Общественият бранител е поискала да бъде осъществена инспекция, която да откри дали има нарушаване на правилата на конкуренцията на пазара на електронните съобщителни услуги по Закона за защита на конкуренцията.

Поводът е индексацията едновременно на цените на месечните абонаментни проекти с 15,3% и при трите оператора – „ Виваком България “ “ ЕАД, „ Йеттел България “ ЕАД и „ А1 България “ ЕАД, със средногодишния показател на потребителските цени за 2022 година, оповестен от Националния статистически институт .

Омбудсманът към този момент сезира служебния министър председател, служебния заместител министър-председател и министър на превоза и известията, служебния министър на стопанската система и промишлеността, ръководителя на Комисията за контролиране на известията, ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите, изрази позицията си пред икономическата комисия в 48-ото Народно заседание и пред краткотрайната против монополите, обърна се и към мобилните оператори с зов да преразгледат решението си .

Аргументът на проф. Ковачева е, че страната дава финансови обезщетения на бизнеса и против това би трябвало да има условия за осъществяване от тяхна страна на съответна обществена и икономическа политика .

Така да вземем за пример мобилните оператори през цялата предходна година, както и през тази, получават държавна помощ под формата на обезщетения за цените на тока .
Освен това на 23 януари завърши публичната консултация на Проекта на Постановление на Министерския съвет /МС/ за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия. Предлага се понижение на таксите им по Тарифата приблизително над 40% , като част от претекстовете за това са – поощряване на вложенията, стимулиране на нововъведенията, обезпечаване на условия за въвеждане на ново потомство мобилни мрежи (5G) и така нататък Това са същите аргументи, които мобилните оператори акцентират за индексиране цените на услугите си.

Омбудсманът е безапелационна, че по време на рецесии и висока инфлация е належащо да бъде оказана поддръжка и отбрана на българските жители , като бъдат подхванати съответни, незабавни ограничения, за да не се покачат цените на мобилните услуги.

„ Искам да подчертая, че индексацията на цените на мобилните услуги е планувана като опция, т.е. не е наложително да се приложи от мобилните оператори. Без съответни и ясни причини от тяхна страна обаче, това следва да стане факт. Именно инспекция поради идентичното решение за използване на индексацията буди подозрение за съгласувана процедура сред Виваком, Йеттел и А1 “ , написа проф. Ковачева.

Тя е безапелационна, че едновременното повдигане на цените на услугите нарушава конкуренцията на пазара на електронни съобщителни услуги и лимитира правото на избор на клиентите, които не могат да прекратят контракта си без начисляване на наказателна клауза, не могат да предоговорят на по-ниска цена тарифния си проект, в това число им е отнето справедливост на избор на мобилен оператор, който да не индексира по това време цените си.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР