Омбудсманът Диана Ковачева днес внесе в Народното събрание промяна в

...
Омбудсманът Диана Ковачева днес внесе в Народното събрание промяна в
Коментари Харесай

Омбудсманът внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на „райски газ“ от деца

Омбудсманът Диана Ковачева през днешния ден внесе в Народното събрание смяна в Закона за протекция на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, в това число онлайн, и използването от деца на божествен газ - член 5б, нова алинея 5.

Ден по-рано публичният бранител изпрати рекомендации до министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова, до ръководителя на здравната комисия в Народното събрание доктор Антон Тонев и до Комисията за отбрана на потребителите с гледище за незабавни ограничения против свободната продажба и приложимост на божествен газ от малолетни, който съгласно експерти се равнява на лека дрога.

„ Законопроектът има за цел да се предотврати всеобщото разпространяване и приложимост от малолетни лица на диазотен оксид, прочут като „ божествен газ ", който се продава свободно и легално и е изключително настоящ измежду малолетните ", написа проф. Ковачева в претекстовете към законопроекта.

По сигнали и тъжби на родители до омбудсмана, райският газ редовно се използва в нощни заведения и клубове, а съгласно водещи лекари педиатри, е доста рисков при композиция с алкохол или опиати.

„ Основната заплаха е, че райския газ основава нереална визия за действителността, като след неговата приложимост има опасности за осъществяване на рутинни дейности - вървене, качване на стълби. Лицата, които са го използвали са рискови освен за себе си, само че и за близките. Има заплаха от халюцинации и изпадане в неуравновесеност, даже и води до тласък за самоубийство.

Събрани са данни за положение на мощен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ въздейства върху имунната система и може да докара до изострен дефицит на О2 към органите ", аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева добавя, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, в това число недъгавост на гръбначния дирек.

„ Това е сериозен проблем, който би трябвало да бъде решен на законодателно равнище. Вече има редица страни, които са отчели рисковете при използването на райския газ и са подхванали дейности, които лимитират продажбата му.

Ирландия е криминализирала продажбата на божествен газ на лица под 18 години, а датското държавно управление още през 2020 година след редица притеснителни произшествия, е подхванало пакет от ограничения за ограничение на продажбата на диазотен оксид на малолетни. От месец юни 2021 година във Франция е неразрешена продажбата на диазотен оксид на малолетни, без значение от опаковката, във всички магазини, обществени места и в интерне ", написа омбудсманът.

Освен за незабавни законодателни промени, омбудсманът упорства и за разгръщането на необятна осведомителна акция, в която да се включат просветителните институции, наставнически и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за заплахите от използването на диазотен оксид.

„ Интернет уеб страниците за електронна търговия би трябвало да показват възбраната за предложение и продажба на божествен газ на малолетни лица на интернет страниците си ", безапелационна е проф. Ковачева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР