Омазненият черен дроб, медицински известен като чернодробна стеатоза, се отнася

...
Омазненият черен дроб, медицински известен като чернодробна стеатоза, се отнася
Коментари Харесай

Средиземноморска диета за затлъстяване на черния дроб – Помага ли?

Омазненият черен дроб, медицински прочут като чернодробна стеатоза, се отнася до натрупването на мазнини в черния дроб. Обхваща както чернодробни болести, свързани с алкохола, по този начин и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

Прекомерното струпване на мазнини в черния дроб може да аргументи инфектиране и евентуално необратими увреждания, оказвайки въздействие върху функционалността на черния  зприемането на здравословни хранителни привички обаче може да помогне за попречване, прекъсване и даже превръщане на това струпване на мазнини.

Средиземноморската диета, известна с акцента си върху пълнозърнести храни, зехтин, плодове, зеленчуци, риба, ядки и бобови растения, като в същото време минимизира добавените захари и модифицираните меса, е необятно проучена. ( 2 ) ( 3 )

Скорошни изследвания демонстрират, че спазването на средиземноморска диета може също да има позитивен резултат върху затлъстяването на черния дроб. ( 4 )

Тази публикация изследва научните доказателства в поддръжка на връзката сред средиземноморската диета и затлъстяването на черния дроб, дава препоръки за разбиране на този хранителен модел и разисква други фактори, свързани с метода на живот, които би трябвало да имате поради при ръководството на затлъстяването на черния дроб.

Помага ли средиземноморската диета за попречване на затлъстяване на черния дроб?

Изследванията в тази област към момента се развиват, само че наличните доказателства сочат, че следването на средиземноморска диета може да има предпазен резултат против неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

Едно изследване, включващо 548 лица с риск от NAFLD, разкри, че по-стриктното придържане към средиземноморска диета е обвързвано с по-нисък риск от развиване на болестта. ( 5 )

Друго изследване, извършено в Иран, което прави оценка питателните привички на 3220 възрастни, откри връзка сред спазването на средиземноморска диета и понижената възможност от NAFLD. ( 6 )

Този предпазен резултат наподобява е по-изразен при дами и лица без наднормено тегло с насъбрани мазнини към корема. ( 7 )

Потенциалът на средиземноморската диета за попречване на NAFLD може да произтича от нейната потвърдена дарба да усъвършенства разнообразни рискови фактори, свързани със положението, в това число затлъстяване, диабет вид 2, метаболитен синдром и сърдечно-съдови болести.

Освен това няколко характерни храни, включени в средиземноморската диета, като зехтин, ядки, зеленчуци без скорбяла, пълнозърнести храни и плодове, са посочили своите преимущества при предотвратяването или лекуването на NAFLD.

Зехтин

Зехтинът е богат на мононенаситени мастни киселини и съдържа потребни растителни съединения, известни като полифеноли, които имат антиоксидантни свойства.

Включването на зехтин във вашата диета е обвързвано с възстановяване на равнищата на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и с по-здравословна обиколка на талията. ( 8 ) ( 9 )

Мазни риби

Средиземноморската диета съдържа задоволително количество омега-3 мастни киселини, които са тип полиненаситени мазнини, намиращи се в морски блага като сьомга, скумрия и риба звук.

Диета, в която липсват омега-3 и е с високо наличие на омега-6, различен тип полиненаситени мазнини, постоянно срещани в рафинираните растителни масла, усилва риска от NAFLD. ( 10 ) ( 11 )

От друга страна, диета, богата на храни с омега-3 мазнини, може да помогне за понижаване на разнообразни рискови фактори, свързани с NAFLD, в това число по-добър надзор на кръвната захар, понижено инфектиране и понижен оксидативен стрес. ( 12 )

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни съдържат повече фибри и полифеноли, в сравнение с рафинираните.

Фибрите не се разграждат в храносмилателния тракт и затова не доставят на тялото никакви калории. Той играе значима роля в загубата на тегло, като поддържа чувството за задоволеност при диета с понижено наличие на калории. ( 13 )

За хората, живеещи със затлъстяване, загубата на тегло постоянно е целесъобразна мярка за попречване на NAFLD. ( 14 )

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на хранителни субстанции храни, което значи, че съдържат доста потребни за здравето съединения и малко калории.

Те са положителни източници на фибри, витамини, минерали и полифеноли. Хората, които употребяват огромни количества плодове и зеленчуци, имат по-малък риск от сърдечни болести и диабет вид 2.

Може ли средиземноморската диета да усъвършенства затлъстяването на черния дроб?

Изследванията дават доказателства, че възприемането на средиземноморска диета може да бъде потребно за хора с мастен черен дроб.

Понастоящем няма медикаменти, особено предопределени за понижаване на мазнините в черния дроб, което прави измененията в метода на живот главен метод както за обвързвания с алкохола, по този начин и за неалкохолния мастен черен дроб (NAFLD). ( 15 )

Загубата на тегло, даже умерена загуба от 5-10% от телесното тегло, е най-утвърденият способ за възстановяване на резултатите от мастния черен дроб при хора с наднормено тегло. Въпреки това, възприемането на модел на здравословно хранене, без значение от загубата на тегло, също може да има позитивен резултат върху затлъстяването на черния дроб.

Средиземноморската диета, по-специално, включва храни, които могат да забавят натрупването на мазнини в черния дроб и евентуално да извърнат прогресията на болестта.

Проучване, сравняващо резултатите на три разнообразни вида средиземноморски диети върху човеци с метаболитен синдром, разкрива, че и трите разновидността са довели до усъвършенстване на признаците, като средиземноморската диета с невисок гликемичен показател демонстрира най-значително усъвършенстване. ( 16 )

Друго изследване, извършено през 2021 година, включващо 294 участници, откри, че спазването на средиземноморска диета, съчетано с извършения, води до доста понижаване на мазнините в черния дроб. Нещо повече, тези, които допълват средиземноморската си диета с спомагателни растителни полифеноли от източници като орехи, зелен чай и водна леща, имат по-големи изгоди. ( 17 )

Освен това средиземноморската диета покачва инсулиновата сензитивност на организма, което подкрепя ръководството на кръвната захар и оказва помощ за попречване натрупването на мазнини в черния дроб. Това е от решаващо значение, защото хората с мастен черен дроб постоянно демонстрират понижена сензитивност към инсулин, което води до високи равнища на кръвната захар и депозиране на непотребната глюкоза като мазнини в черния дроб. ( 18 )

Проучване, извършено през 2017 година, сподели, че придържането към средиземноморска диета е обвързвано с усъвършенстван инсулинов отговор при човеци с NAFLD.

Съвети за съблюдаване на средиземноморската диета за затлъстяване на черния дроб

Няма строги насоки за съблюдаване на средиземноморска диета, защото тя черпи въздействие от кухните на разнообразни страни.

Основните правила на средиземноморския модел на хранене включват приоритизиране на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, бобови растения, риба и зехтин.

Преминете от рафинирани към пълнозърнести храни. Стремете се към половината от приема на зърно да идва от пълнозърнести храни, като овес, ечемик, елда, кафяв ориз и пълнозърнест самун.

Включете две до три порции мазна риба на седмица, като се концентрирайте върху сортове, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга, скумрия и сардини. Една порция риба е почти колкото дланта ви или към 80 до 115 грама.

Консумирайте минимум пет порции плодове и зеленчуци на ден. Изберете варианти като домати, броколи, краставици, карфиол, ябълки, горски плодове и грозде.

Включете зехтина в всекидневието си. Дръжте на разположение бутилка зехтин за готвене или като дресинг за салати.

Ограничете потреблението на модифицирани и червени меса, защото средиземноморските диети нормално свеждат до най-малко техния банкет. Честата консумация на модифицирани и червени меса се свързва със сърдечни болести, диабет вид 2 и високи равнища на холестерол. Понякога хапвайте непреработени червени меса като говеждо, агнешко или свинско.

Въздържайте се от алкохол, изключително за хора с мастен черен дроб, макар умереното включване на алено вино в средиземноморската диета.

Намалете приема на добавени захари, изключително от трапезна захар и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза. Високата консумация на добавени захари е обвързвана с нараснал риск от NAFLD и може да утежни прогресирането на положението.

Други интервенции в метода на живот за мастен черен дроб

Средиземноморската диета не е единственият метод на живот, който може да бъде потребен при затлъстяване на черния дроб.

  • Отслабване: Отслабването посредством композиция от здравословна диета и извършения е най-утвърденото лекуване за мастен черен дроб при хора с наднормено тегло. Препоръчително е да работите със здравен експерт, като доктор или регистриран диетолог, с цел да определите безвреден и ефикасен проект за намаляване. Стремете се към загуба на тегло от 5-10%, защото това може да бъде дейно.
  • Упражнения: Редовната физическа интензивност може да усъвършенства инсулиновата сензитивност и да понижи натрупването на мазнини в черния дроб. ( 19 )
  • Диета DASH: Диетичниqt метод за прекъсване на хипертонията (DASH) e посочил изгоди за мастния черен дроб. Този модел на хранене може да бъде подобаваща опция на средиземноморската диета за някои хора, защото разрешава еластичност и включва многообразие от храни от разнообразни култури. ( 20 ) ( 21 )

Заключение

Спазването на средиземноморска диета може да има позитивен резултат върху предотвратяването и подобряването на мастния черен дроб, както и обвързваните с него хронични болести като сърдечни болести и диабет вид 2.

Въздействието на диетата може да бъде още по-значимо, когато се комбинира с проект за хранене с понижено наличие на калории и постоянна физическа интензивност.

Докато директната връзка сред средиземноморската диета и неалкохолния мастен черен дроб (NAFLD) към момента се изследва, тя може да бъде от изгода за хора с NAFLD или за попречване на положението.

Консултацията със здравен експерт, като регистриран диетолог, може да ви помогне да определите дали средиземноморската диета е подобаваща за вас. Важно е да се означи, че хранителен проект, основан на средиземноморските правила, към момента може да включва храни, които имат културно значение за вас.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР