олският президент Анджей Дуда заяви, че учредителният акт за отношенията,

...
олският президент Анджей Дуда заяви, че учредителният акт за отношенията,
Коментари Харесай

Полша: Учредителният акт Русия - НАТО вече не съществува

олският президент Анджей Дуда съобщи, че учредителният акт за връзките, съдействието и сигурността сред Русия и НАТО, подписан в Париж през 1997 година, е престанал да съществува.

"Трябва да се каже ясно, че актът Русия-НАТО към този момент не съществува... НАТО също би трябвало да спре да се базира на закона от 1997 година, на неговите разпореждания и на всички отговорности, произлизащи от него ", съобщи Дуда по време на брифинг в Букурещ във вторник.

Учредителният акт за взаимни връзки, съдействие и сигурност сред Русия и Организацията на Северноатлантическия контракт е подписан в Париж на 27 май 1997 година и е денонсиран от НАТО на 25 февруари 2022 година Целта на съглашението беше да се реализира баланс на ползите сред страните и разоръжаване и от двете страни, без обаче да се изоставя политиката на въздържане.

В преамбюла на контракта се показва, че Русия и НАТО не се считат за съперници.

В самия контракт се споделя, че Русия и НАТО в Европа взаимно ще засилят ролята на ОССЕ в общоевропейската сигурност; ще се откажат от потреблението на мощ, с изключение на с разрешението на Съвета за сигурност на ООН; ще зачитат териториалната целокупност на страните и Акта от Хелзинки и ще признаят правото на европейските страни сами да избират своята сигурност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР