Олимпийският шампион по бокс Владимир Кличко обвини Международния олимпийски комитет

...
Олимпийският шампион по бокс Владимир Кличко обвини Международния олимпийски комитет
Коментари Харесай

Владимир Кличко нападна МОК заради руските и беларуски атлети

Олимпийският първенец по бокс Владимир Кличко упрекна Международния олимпийски комитет (МОК) и президента му Томас Бах в „ изменничество към олимпийската концепция “ поради желанието да одобряват още веднъж спортисти от Русия и Беларус в интернационалните спортни събития, оповестява организация ДПА.

Украинецът Кличко разяснява пред седмичното немско издание „ Билд “, че опитът те още веднъж да бъдат позволени до надпревари, в това число на Игрите в Париж през 2024 година, е неверна политика.

„ Бах би трябвало да бъде деликатен и да не се трансформира в съизвършител в жестоката война на Владимир Путин със своето решение “, съобщи Владимир Кличко.

Бившият първенец в тежка категория на професионалния бокс завоюва купата на Олимпиадата в Атланта през 1996 година по време на кариерата си в аматьорския бокс. Неговият брат Виталий Кличко също бе международен първенец, а в този момент е кмет на украинската столица Киев.

Владимир Кличко съобщи още, че МОК не може да толерира обстоятелството, че Путин употребява изображенията на съветски спортисти на Олимпиада за своята агитация, а Бах би трябвало да „ заеме позиция за свободния свят и свободата на хората “.

Спортистите от Русия и Беларус получиха възбрана да се състезават в множеството огромни спортни събития от началото на съветската инвазия в Украйна преди съвсем година. В момента МОК обмисля връщането на тези спортисти, които не поддържат интензивно войната, с позицията, че никой не би трябвало да бъде дискриминиран поради своята народност.

Но Кличко счита, че спортистите пазят своите страни и политики и някои също са подкрепили войната.

„ Това е полуда. Днес руснаците са олимпийски първенци по закононарушения против цивилни. Тези спортисти не би трябвало да се състезават на Олимпийски игри до момента в който войната продължава и украинци биват убивани “, съобщи той.

Срещу проектите на МОК има съпротива от няколко страни, а Кличко сподели, че би подкрепил украински протест на Игрите в Париж, в случай че руснаци и беларуси получат правото да се състезават, макар че МОК твърдо отхвърли опасността.

„ Тези думи на МОК звучат като изменничество към олимпийската концепция. Трябва да се пази развиването и напредъка, а не пропагандата, заличаването и геноцидът. Бих подкрепил протест и се надявам и други народи също да заемат позиция в този случай “, разяснява още Владимир Кличко.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР