Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и

...
Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен

Понижаващата се инфлация прави пътя ни към еврозоната по-бърз и по-сигурен. Ние към този момент сме под междинната за еврозоната инфлация на годишна база. Това сподели нощес икономистът Румен Гълъбинов в предаването „ Лице в лице " по бТВ.

Страната ни към момента не извършва Маастрихтските критерии за инфлацията за влизане в еврозоната. „ Той съставлява трите страни с най-ниска инфлация плюс 1,5%. Ние сме на 0,4% разлика, към момента по-високо. Надявам се, че през идващите месеци инфлацията в България ще продължи да спада ", съобщи икономистът.

В идващите седмици се чака конвергентен отчет. „ Ако този отчет хване едни интервали, които са малко по-назад, то тогава той ще регистрира, че ние сме по-високо. Обаче можем да желаяме втори конвергентен отчет ", изясни още икономистът.

От позиция на макроикономическите критерии ние имаме преимущество, означи Гълъбинов. „ Нас ни улеснява валутният ръб, закрепения курс към лв., лихвените проценти, които са постоянни, бюджетния ни недостиг. Ще осъществим и критерия за инфлацията. Икономически и финансово имаме подготвеност за влизане в еврозоната, само че би трябвало да се организира една доста по-голяма акция - осведомителна за жителите и компаниите ", счита той.

Влизането ни в еврозоната ще донесе доста изгоди за обществото, безапелационен бе Гълъбинов. „ Намалява транзакционните разноски. За хората, това е една друга координатна система в техните парични взаимоотношения, тъй като еврото е валута на близо 400 млн. европейци, които я употребяват под един или различен метод. Тук от огромно значение е политиката по приходите да продължи, т.е. хората да се уверени, че няма да обеднеем, когато влезем в еврозоната. В Хърватия също имаше такива опасения, обаче не стана ", изясни икономистът.

По думите му Българска народна банка и Министерство на финансите си правят добре работата в подготвителния интервал.

Българска народна банка контролира политиката на лихвените проценти в България. Регулирането е в посока последователно повишаване на лихвите, тъй като в еврозоната лихвите към този момент се качиха - те са на двойно по-високи равнища, в сравнение с в България. лихвеният % на ЕЦБ се покачваше в продължение на повече от година и половина и там към момента не е почнала политика на понижение. Така че и българските лихви по лв., до момента в който влезем в еврозоната, ще се покачват малко по малко. Това е даденост, то не зависи дали ще влезем в този момент, или няма да влезем. Така се бори инфлацията, това е една от изгодите на нарасналите лихви ", изясни Гълъбинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР