Окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие беше откъсната от електропреносната

...
Окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие беше откъсната от електропреносната
Коментари Харесай

Подаването на ток към АЕЦ Запорожие спря отново

Окупираната от Русия атомна електроцентрала " Запорожие " беше откъсната от електропреносната мрежа за повторно в границите на пет дни. Това заяви ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси в Туитър.

АЕЦ " Запорожие " беше окупиран от съветските сили още при започване на войната. В края на август той за първи път в историята си в продължение на няколко часа. Спирането беше породено от повреди, нанесени от продължаващия обстрел.

По думите на Рафаел Гроси в сряда сега централата разчита на дизелови генератори за поддържане на функционалностите си по нуклеарна сигурност.

" Тази повторна загуба на външно подаване на електричество към централата е надълбоко тревожно събитие и акцентира незабавната нужда от основаване на защитна зона за нуклеарна сигурност и сигурност към обекта ", написа Гроси.

В сряда украинската държавна компания за нуклеарна сила " Енергоатом " заяви също по този начин, че е изпратила ескорт от транспортни средства с дизелово гориво към централата. Компанията упрекна Русия, че не е разрешила прекосяването му.

АЕЦ " Запорожие " е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя е от съветските сили от март, само че в нея не престават да работят украински инженери. Централата се намира на фронтовата линия и към нея постоянно има боеве, които провокират опасения за нуклеарна злополука.

Във вторник Рафаел Гроси се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва като част от напъните на МААЕ да се сътвори зона за сигурност към централата.

Назначеният от Русия началник на отчасти окупираната Запорожка област, където се намира централата, отхвърли тази опция. Евгений Балицки сподели също, че работата на централата не може да бъде спряна макар опасенията за нейната сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР