Октомври е специален месец за любителите на астрономията, защото всяка

...
Октомври е специален месец за любителите на астрономията, защото всяка
Коментари Харесай

Ориониди: Изящният метеоритен дъжд, наближава своя пик

Октомври е специфичен месец за феновете на астрономията, тъй като всяка година по това време Земята минава през опашката от парчета, оставена от Халеевата комета.

Резултатът е това, което НАСА назовава " един от най-красивите дъждове през годината ": метеоритният дъжд " Ориониди ". Този дъжд продължава до 22 ноември, само че пикът му следва този уикенд, съобщи „ Сайънс алерт “

Пикът на " Орионидите " ще настъпи сред среднощ и изгрев заран на 21 октомври , събота - само че чудесна панорама ще има и в неделя рано сутринта.

Тогава жителите на северното, и южното полукълбо ще имат опция да видят до 20 метеора на час, които ще горят наоколо до земната атмосфера през цялата нощ.ю

is October's clear showstopper, with a peak of 20 meteors an hour.

This meteor show originating from the famous Halley's Comet, will emanate from the Orion constellation between 10:30 PM and 6:30 AM IST on October 21-22.
— The Weather Channel India (@weatherindia)
Тези метеори са известни като Ориониди, тъй като излизат от региона на север от втората по бляскавост звезда в съзвездието Орион - Бетелгейзе.

Първоначално те са били метеороиди, формирани от остатъците от скалистото ядро на Халеевата комета. Откакто са се откъснали от кометата, те са останали като въртящ се облак парчета, които я засенчват, до момента в който тя обикаля към Слънцето на всеки 76 години.

Когато Земята минава през този облак от " прахуляк " два пъти годишно, тези астероиди изгарят в нашата атмосфера и се трансформират в метеори - известни още като падащи звезди.

ORIONIDS
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР