Окситоцинът, произвеждан по време на секс и популярен като хормонът

...
Окситоцинът, произвеждан по време на секс и популярен като хормонът
Коментари Харесай

„Хормонът на любовта“ засилва духовните преживявания

Окситоцинът, създаван по време на секс и известен като „ хормонът на любовта “, ускорява прекарванията, които нормално свързваме с духовността и религията, открива ново проучване.

Мъжете, приемали окситоцин, рапортуват по-положителни усеща и по-силни духовни прекарвания до седмица по-късно.

Окситоцинът е невротрансмитер, който човешкият организъм създава по време на секс, само че освен – даже прегръдката с обичания човек спомага за обособяване на окситоцин. Предишни проучвания го свързват със усилване на алтруизма, подсилване на обществените връзки и други позитивни въздействия.

„ Както духовността, по този начин и медитацията се свързват с по-добро здраве и богатство съгласно предходни проучвания “ – споделя доктор Пати ван Капелен, началник на изследването.

„ Искаме да разберем биологичните фактори, които могат да засилят тези духовни прекарвания. Окситоцинът наподобява е част от метода, по който телата ни поддържат духовните убеждения. “

Мъжете в проучването са взели участие в направлявана медитация. След нея тези от тях, които са получили окситоцин, са били по-склонни да се съгласят с изказвания като:

„ Всичко живо е обвързвано. “

„ Има по-високо равнище на схващане или нематериалност, което свързва всички хора. “

По време на медитацията, мъжете, които са взимали окситоцин, били по-склонни да изпитват позитивни усеща като ентусиазъм, вяра, обич, признателност и успокоение.

„ Духовността е нещо комплицирано и се въздейства от доста фактори – споделя Ван Капелен. Въпреки това окситоцинът несъмнено въздейства на метода, по който възприемаме света и това, в което имаме вяра. “

Изследването е оповестено в научното издание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР