Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 94-годишна жена, настанена

...
Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 94-годишна жена, настанена
Коментари Харесай

Смъртни случаи в дом за възрастни без лиценз: Син взе тялото на майка си, покрито с големи рани

Окръжната прокуратура в Плевен проверява гибелта на 94-годишна жена, настанена в частен център за пълнолетни с деменция в плевенското село Изгрев. Няколко дни след гибелта ѝ през април синът ѝ подал сигнал в полицията, а след това входирал тъжба и в прокуратурата. Проверка на Агенцията за качество на обществените услуги открила, че сдружението работи без лиценз за обществена активност от 2020 година. 
Прочетете още
Страдащата от деменция жена е настанена в центъра през ноември предходната година, написа БТВ. Пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 сантиметра, очевидно от фотосите, които ѝ е направил и дал до медията.

„ Това, което видях не става за седмица, не става за две. И оттова разбрах, че са ме лъгали от самото начало по какъв начин са я гледали “, споделя синът на починалата.

В село Изгрев указателни табели към дома няма. Открива се с запитване. Той съставлява частен парцел, който по нищо не подсказва, че в него се правят обществени и здравни услуги.  Росица Павлова по документи съставлява шефа на компанията реализатор на обществената услуга, с която е подписан договорът.

„ Точно за 3-4 дни се получава охлузването и към този момент до една седмица, 10 дни всичко е в рани. Аз съм я въртяла тази жена, с цел да може най-малко малко да се облекчи “, споделя тя.

Окръжната следствена работа в Плевен проверява гибелта на дамата. Прокуратурата е сезирала общественото министерство. От държавната организация за качеството на обществените услуги са установили, че сдружението не има лиценз за даване на обществени услуги, заявиха  от прокуратурата.

По думите на Росица Павлова центърът е спрял активност. Час по-рано обаче подставено лице на БТВ се срещна с госпожа Павлова с искане да настани баба си.

„ Нямам нито едно местенце. Всичко ми е цялостно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три кревати в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, само че не мога да го натисна. Гледам всичко допустимо, жалост ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щях да я взема “, споделя Росица Палова.

В къщата здравно лице няма. Потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ доктор, който идва в кабинета си в селото един път седмично. Според сина на дамата лекарят е издал известието за гибел без да посещава дома, написа bTV.

Центърът за хора с деменция съществува в Изгрев от 2019 година. Само от началото на тази година умрелите там консуматори са 9, обявиха от кметството на село Изгрев.

„ Когато пристигна, съм се обърнал към институциите за обществени грижи. Полицията идваха тук, ревизираха я. През 2019 година по документи всичко е изрядно “, сподели кметът на селото
Маргарит Иларионов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР