Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди

...
Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура започна проверка за застрояване в парк “Отдих и култура“

Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по изявления в медиите и разпореди инспекция за застрояване в парк „ Отдих и просвета “, оповестиха през днешния ден от пресцентъра. 
Прочетете още
Проверката е по реда на надзора за правда по отношение на изявления в медиите, в които се сочи за извършено общоградско протестно шествие  в отбрана на парка до Гребната база под надпис „ Заедно за парка “, ориентирано против решение на Общински съвет за изменение на общия организационен проект, което ще докара до застрояване в региона на парк „ Отдих и просвета “. 

Проверката е предоставена на отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

В събота стотици пловдивчани се събраха на митинг пред Общината против отреждането на имот от 81 дка край Гребната база за строителство. Ден по -рано  регионалният шеф Ангел Стоев съобщи, че няма по какъв начин да върне Общия организационен проект за ново разглеждане.

Статутът на парцела бе изменен през изменението на Общия организационен проект на сесията на 24 ноември.  Теренът е част от 140-те декара, които Община Пловдив загуби посредством апорт в така наречен Дисниленд в мандата на доктор Иван Чомаков.

Според новите индикатори в зона за рекареация, там може да се застрои 65 000 кв.м. Според протестиращите това е 100 млн. лв. частен интерес, само че против него стои публичния интерес.

Протестиращите се включват и в подписка с претенции от Община Пловдив и държаните институции. Тя е за смяна на статута на парцела още веднъж за зеленина, както и той да бъде отчужден и да се направи парк.

" В Пловдив зелените площи не са доста, те би трябвало да се разширят и да наподобяват по-добре ”, съобщи ландашафтния проектант Невена Цветкова.

Според един от уредниците на митинга Тони Стойчев Общинският съвет и кмета Здравко Димитров работили като брокери във компания за недвижими парцели.

Тя подсети, че прилежащите 50 дка от парцела са били  отчужден от Община Пловдив против 50 дка апетитни общински парцели за застрояване вместо да се отчужди за няколко милиона лв..

„ Община Пловдив направи договорка кон за кокошка с компанията притежател „ Тея инвест ”. Така хем те взимат парцели за строителство, хем дават 50 дка на общината да им направи парк, а в съседство да си построят жилищен комплекс ”, съобщи Стойчева.  Тя сподели още, че апелират решенията в съда за смяната на Общия организационен проект.

По време на митинга бе изнесена и информация за възможни нарушавания при процедурата за продажба на парцелите. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР