Окръжна прокуратура – Монтана се самосезира по повод информация в

...
Окръжна прокуратура – Монтана се самосезира по повод информация в
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Монтана се самосезира и разпореди проверка по повод бедствено положение в Берковица

Окръжна прокуратура – Монтана се самосезира във връзка информация в журналистически материали за бедствено състояние в гр. Берковица, област Монтана.

В тях са изнесени данни за последствията от значителни превалявания (около 70 литра на кв.м.), засегнали целия град. Част от кварталите са залети от придошлата река. В квартал „ Стара планина “ е отвеян асфалтът от улиците, водата завлече коли и кофи за отпадък. Наводнени са десетки къщи и детски градини. Към сегашния миг няма информация за потърпевши хора.

Предстои обобщаване на нанесените материални вреди. Предприети са изключителни ограничения от държавни и локални органи. Разпоредено е включване на военнослужещи от Българската войска в напъните за превъзмогване на следствията от наводнението.

На съображение член 145, алинея 1, т. 3 от Закона за правосъдната власт Окръжна прокуратура – Монтана разпореди инспекция на изнесената информация с оглед определяне съществуване на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент по смисъла на член 219 от Наказателен кодекс – длъжностно лице, което не постави задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за предоставената му работа и от това последва забележителна щета, заличаване или прахосване на имуществото или други обилни вреди на предприятието или на стопанството, се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв..

Проверката е предоставена на органите на ОД Министерство на вътрешните работи на гр. Монтана. Съвместно с Областна администрация Монтана, Регионална здравна ревизия – Монтана и Регионална ревизия по околната среда и водите – Монтана следва да се открият аргументите за зародилото бедствено състояние, в това число имало ли е непочистени сектори, както на реката, по този начин и на околната среда, които да са свързани с аргументите за наводнението. Необходимо е да се конкретизират длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска, да се снемат сведения от чиновници от съответните служби, чиито отговорности директно свързани с запазване на околната среда и водите, както и от други лица, осведомени директно или индиректно с събитията.

В обсега на предоставената инспекция са подхванатите незабавни ограничения по оказване на помощ на потърпевшите от наводнението, в това число от общинските власти; определяне на породените имуществени вреди на популацията и общината и техния размер, както и всички други условия, свързани с определяне на обективната истина по случая.

Определен е едномесечен период за осъществяването на инспекцията.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР