Окръжен съд – Варна проведе разпоредително заседание, по внесен обвинителен

...
Окръжен съд – Варна проведе разпоредително заседание, по внесен обвинителен
Коментари Харесай

Окръжен съд – Варна върна на прокуратурата обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро

Окръжен съд – Варна организира разпоредително съвещание, по импортиран обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Обвинени са три лица, измежду които някогашния кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, за това че е позволил да бъдат нечисти морските води. Това деяние е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс планува за това закононарушение наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв.. На някогашният кмет на морския град е повдигнато обвиняване и че като длъжностно лице, не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството на предоставената му работа и от това е последвала забележителна щета в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвинени за случая са Ботьо Т. шеф на компанията " БТ-Инженеринг " ЕООД, която е профилирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в областта на околната среда и ръководството на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото сдружение, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия , открила годността за прилагане на плана " Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския регион " Аспарухово " в помпена станция и транспортиращ водопровод ". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай, за която в Наказателен кодекс наказването е „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Съдът не позволи за взаимно разглеждане предявените от Министерството на финансите и Община Варна цивилен искове, защото това би затруднило провеждането на наказателното произвеждане, което е с фактическа и правна трудност. Внесените в съда материали от следствието са 114 тома.
Защитниците на тримата подсъдими, показаха, че не следва да се дава ход на правосъдното разследване , заради позволени основни, отстраними процесуални нарушавания, като в детайли се стопираха на всяко от тях. От прокуратурата също показаха единодушие, че ход на правосъдното разследване не следва да се дава, заради съществуване на грешки в обвинителния акт.

Тричленният състав на Окръжен съд – Варна единомислещо одобри , че на досъдебното произвеждане са позволени основни, само че отстраними процесуални нарушавания. Посочено беше, че “обвинителният акт дава рамките на обвиняването и показва тези основни обстоятелства и условия, установяването на които е належащо, с цел да се одобри, че обвиненият, надлежно подсъдимият е осъществил действията, в осъществяването на които е упрекнат. Посочването на тези рамки и на обстоятелствата и събитията подлежащи на доказване е абсолютно належащо, с цел да може цялостно, ясно и тъкмо подсъдимият да разбере, в какво е упрекнат и да провежда отбраната си “. За съда във импортираният обвинителен акт са налице неясноти, недостатъчност и несъгласията, които са лимитирали правото на отбрана на подсъдимите. Освен това в хода на досъдебното произвеждане са били нарушени и правата на потърпевшите – първо проверяващите не са открили кои са ощетените, те не са били призовани, с цел да им бъде дадена опция на упражнят правата си. „ Това, че тези лица не са упражнили правата си, или най-малко не са декларирали, че няма да ги упражняват, изрично е нарушило правата им, като това е независимо съображение за връщане на делото “, показва Варненският областен съд.

Поради изложените съображения, правосъдното произвеждане беше прекъснато и делото беше върнато на прокуратурата за премахване на процесуалните нарушавания.

Отделно съдът уточни, че доколкото се касае за обвиняване за корист с европейски средства, прокуратурата следва да разиска въпроса за компетентността на следствие, във връзка с подсъдимите Ботьо Т. и Цветанка Б., защото в България към този момент работи европейски делегиран прокурор. Според съда, следва да се прегледа и въпроса за обединеното следствие сред упоменатите подсъдими и някогашния кмет на Варна. Съдът уточни, че „ неналичието на каквато и да е задружна незаконна активност сред тях, както и обстоятелството че съставянето на документи с погрешно наличие е осъществено и довършено в София, а закононарушенията в които е упрекнат подсъдимият Портних във Варна, радикално разнообразни по тип и жанр, с разлика в интервала на реализирането им от близо 7 година, са едни от многото учредения да се преразгледа и този аспект “.

Припомняне хронологията на случая

Според обвинителния акт, през 2007 година Министерството на околната среда и водите разкрило процедура за избор на реализатор за създаване на обект „ Трансформация на ПСОВ Аспарухово в помпена станция с механично филтриране и транспортиращ водопровод под дъното на Варненското езеро ". Финансирането на плана било обезпечено по план ИСПА.

Съществена част от плана било построяването на напорен водопровод, който следвало да свързва помпена станция за отпадни води (ПСОВ) „ Аспарухово " с черпателния контейнер на ПС „ Запад ". Общата дължина на тръбопровода възлизала на 2682.60 метра, от които 982.60 метра следвало да бъдат построени на сушата и 1700 метра следвало да бъдат положени под дъното на Варненското езеро. Горният борд на оборудването (тръба и затежнители) трябвало да бъде под кота -21.28 по Балтийската система.

Изпълнението на плана стартирало на 20.12.2008 година Към 27.09.2011 година градежът бил изпълнен до стадий сформиране на констативен акт за определяне годността за приемане на градежа. Представен бил Доклад от осъществен подводен надзор от 30.12.2009 година, съгласно който тръбата била положена в сходство с условието на плана. Била назначена Държавна приемателна комисия (ДПК). Според държавното обвиняване, членовете и́ направили инспекция единствено и само по документи. Те установили, че на обекта няма неизпълнени или незавършени строително-монтажни работи, според договорите за строителство на обекта и той бил въведен в употреба.

На 17.07.2015 година шефът на Дирекция „ Морска администрация “ - Варна, уведомил кмета на Община Варна Иван Портних за настъпил на 16.07.2015 година случай с транспортен съд „ Максал Райз ", при който котвата на кораба закачила транспортиращия водопровод по дъното на Варненското езеро. Тогава било посочено, че не се виждат забележими нарушавания на тръбата и не се усеща приключване. Случаят бил завършен, откакто община Варна постигнала съглашение със застрахователя на кораба. С писмо от 28.07.2015 година шеф на ВиК – Варна уведомил община Варна за нуждата от предприемане на „ незабавни ограничения по възобновяване на засегнатите сектори на оборудването за попречване възникването на спешна обстановка ".

Въпреки че било открито, че транспортиращият водопровод лежи по дъното, а не под дъното на Варненското езеро, по отношение на строителя на оборудването не били предявени никакви искания.

След постъпил сигнал за замърсяване на водите в акваторията на Варненското езеро, с писмо от 20.08.2019 година шефът на ВиК – Варна уведомил кмета на Варна за зародил недостатък на тръбопровода. Реакция от страна на Иван Портних последвала едвам на 25.09.2019 година На тази дата той издал заповед, с която назначил комисия за осъществяване на инспекция на тръбопровода. В интервала 21.01.2020 година до 26.01.2020 година по възлагане на „ ВиК- Варна " ООД било осъществено водолазно проучване на тръбопровода, при което било несъмнено открито, че тръбопроводът бил пресечен.

В интервала от 20.08.2019 година до 18.09.2020 година във водите на Варненското езеро изтичали непосредствено огромно количество непречистени градски отпадни води от КПС „ Аспарухово ". Всичко това довело до нарушение на екологичния баланс в екосистемата, пораждане на действителен риск от загуба на местообитания на биологични типове, обща и цялостна екологична смяна на влажността на водния басейн за повече от една година.

Досъдебното произвеждане бе формирано през 2020 година по разказа на Националната следствена работа. Разследването завърши на 2 октомври предходната година, като през декември прокуратурата внесе обвинителния акт в Окръжен съд – Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР