Окончателно парламентът въведе машинния вот в почти всички секции в

...
Окончателно парламентът въведе машинния вот в почти всички секции в
Коментари Харесай

Гласуваме вече само с машини в почти всички секции


Окончателно Народното събрание вкара машинния избор в съвсем всички секции в страната и в чужбина. С измененията в Изборния кодекс на второ четене бе решено на идващите парламентарни избори, които най-вероятно ще са през юли, ще се гласоподава единствено машинно във всички секции с над 300 гласоподаватели. Текстовете бяха признати с гласовете на " ИТН ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън ".

От ГЕРБ се впуснаха в развълнуван спор, обвинявайки съперниците си в „ насилствена рационализация “. Партията се опита да изясни по какъв начин машините не са задоволително сигурни и по тази причина трябвало да останат и хартиените бюлетини.

От Движение за права и свободи развиха същата теза – че на последните избори е имало 545 секции с машини, в които обаче нито един гласоподавател не е дал своя вот машинно. В други 825 секции, машинното са дали своят вот по-малко от 10 гласоподаватели.

Стигна се даже до „ разбор “ на това по какъв начин, за какъв брой минути и за кого е дал своя вот президентът на последните избори.Според Цвета Караянчева от ГЕРБ на Румен Радев му трябвали най-малко 5 минути, с цел да се ориентира с машината. Тома Биков също се включи: „ Когато една машина блокира, ще бъдат отговорни те и президентът. ЦИК е техен, служебното държавно управление е тяхно, президентът е техен, тъй че по-добре да им бяхте поискали триумф ".

От Българска социалистическа партия отвърнаха, че ГЕРБ могат да завоюват избори единствено с хартиено гласоподаване, а вкарат ли се машините, може да не съумеят да прескочат 4-процентната преграда.

Депутатите одобриха също устройства да има и в секции в чужбина, където на последните избори са дали своят вот най-малко 300 гласоподаватели.

За задачата обаче би трябвало да бъдат поръчани още машини.

С хартия ще може да се гласоподава и при механически проблеми. За задачата ще бъдат отпечатани и бюлетини, равни на броя на гласоподавателите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР