Окончателните резултати от изборите в неделя вече са факт и

...
Окончателните резултати от изборите в неделя вече са факт и
Коментари Харесай

Ето как се разпределят мандатите в 50-ото Народно събрание

Окончателните резултати от изборите в неделя към този момент са факт и е ясно, че в новия парламент влизат седем партии и обединения.

Днес президентът Румен Радев заяви, че ще разгласи в понеделник по кое време ще свика първото му съвещание.

Най-голямата политическа мощ в 50-ото Народно заседание ще е ГЕРБ-СДС с 68 народни представители. Най-много места те получават от столичните 23, 24 и 25-и многомандатни изборни региони (МИР), надлежно 5, 3 и 4. От 3 МИР Варна ГЕРБ ще има петима представители, а по четирима от 16 МИР Пловдив-град, 1 МИР Благоевград и 2 МИР Бургас.

Втората политическа мощ в новото Народно събрание е Движение за права и свободи с 47 места в Народното събрание. Най-много от тях - пет, са от 9 МИР Кърджали. По трима представители Движението получава от 1 МИР Благоевград, 2 МИР Бургас, 18 МИР Разград и 28 МИР Търговище.

Трети остават от ПП-ДБ с 39 депутати. 14 от тях са от трите столични региона, надлежно 7 от 23 МИР, 5 от 24 МИР и 4 от 25 МИР.

Парламентарната група на " Възраждане " ще има 38 народни представители. На-много - по трима, са от 3, 23 и 25 МИР-ове във Варна и София.

Българска социалистическа партия ще е петата по величина политическа мощ в новия парламент с 19 народни представители, следвана от " ИТН " с 16.

Най-малката парламентарна група ще е тази на " Величие " - с 13 представители.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР