Околовръстният път при кръстовището с Люлин беше ремонтирано преди 5

...
Околовръстният път при кръстовището с Люлин беше ремонтирано преди 5
Коментари Харесай

Готов е проектът за разширяване на околовръстното от "Бъкстон" до "Люлин"

Околовръстният път при кръстовището с " Люлин " беше ремонтирано преди 5 години

© Надежда Чипева Липсващата права от столичното околовръстно, която затваря магистралния пръстен на София, към този момент има подготвен обстоен организационен проект (ПУП). Става въпрос за трасето от бул. " Братя Бъкстон " до жк " Люлин ", което съгласно планирани оценки ще коства най-малко 300 млн. лв..

Проектът е оповестен от основния проектант на София Здравко Здравков и планува в частта сред кварталите " Павлово " и " Овча купел " да се появят тунели и естакади. В края на предишния месец кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че държавното управление ще обезпечи финансирането за този сектор. И разясни, че паралелно с процедурите за регулация ще бъдат предадени готовите планове на Министерството районното развиване и на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента се прави разширението на околовръстното от " Младост " до автомагистрала " Тракия ", като реализатор на обект е ГБС, а договорът е на стойност 140 млн. лева Срокът за завършването е през 2023 година.

Проект за уголемение на околовръстния път в частта " Бъкстон " - " Овча купел ". *В синьо са тунелите

Тунелът на раздора

Идеята за тунел с две ленти в посока сред булевардите " Братя Бъкстон " и " Цар Борис III " е още от времето, когато Бойко Борисов беше кмет на София. Тя включва и естакада над бул. " Цар Борис III " и " Горнобански път ", която след кв. " Овча купел " минава на равнище терен. Причината за това са множеството постройки и частни терени, които не разрешават построяването на околовръстното в цялостния му планов габарит.

Според общинския консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев обаче планът се нуждае от усъвършенствания. Главната причина за това е плануваният тунел за безконфликтен ляв завой от околовръстното на юг, в посока кв. Княжево, който може да се окаже непотребен. " След създаване на околовръстното в тази част времепътуването сред пътния възел на околовръстното при бул. България и пътния възел на автомагистрала " Струма " при Перник би било еднообразно както по самото околовръстно и автомагистрала " Струма ", по този начин и през Княжево и Владая, заради доста по-високата междинна скорост и безконфликтността на първия вид ", се споделя в мнение на Ставрев и транспортният специалист Виктор Чаушев, изпратено до Столичната община и АПИ.

" В същото време разходът на гориво би бил по-малък при първия, което ще накара директния трафик да избра да премине през автомагистрала " Струма " до " Люлин " и оттова да поеме по околовръстното шосе. Всичко това ще обезсмисли построяването на този тунел ", твърди Ставрев.

Освен това пътят през Княжево и Владая не е очакван за натоварен трафик, а при подобен тунел ще има формиране на спомагателни тапи.
Интерактивна графика на плана може да видите тук.
" В плана е очакван тунел с 2 ленти в посока в сектора сред бул. " Братя Бъкстон " и ул. " Преки път " - на 200 метра преди бул. " Цар Борис III ". След това, пътят от този тунел се качва на естакада с 3 ленти в посока като не излиза наяве третата лента спешна ли е или за придвижване. Настояваме дейните ленти за придвижване в посока както в тунела, по този начин и на естакадата да бъдат две в посока ", написа още в мнението.

Без велоалея

Устройственият проект разкритикуваха и от гражданското съдружие " Велоеволюция " поради цялостната липса на условия за велосипедисти и пешеходци. " Велоалеи, обещавани с други проекти и предизборни стратегии, няма да се случат и след 50 години, в случай че планът за Софийския околовръстен път в сектора от Националния исторически музей (НИМ) до автомагистрала " Люлин " остане в този тип ", обявиха от организацията в профила си във фейсбук. Те припомнят, че и в този момент излизането пешком или с велосипед от града е съвсем невероятно и упорстват велоалеята по " Цар Борис III " да продължи към Княжево, както е одобрено във всички стратегически документи на Столичната община. Забравени са и други велоалеи, планувани в Общ устройствен план и Плана за устойчива градска подвижност, настояват от сдружението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР