Около по-активното пазаруване от кампаниите за намаления и Черния петък

...
Около по-активното пазаруване от кампаниите за намаления и Черния петък
Коментари Харесай

Да алармираме ли БОП за мейли по Черния петък?

Около по-активното извършване на покупки от акциите за понижения и Черния петък в този интервал доста консуматори към този момент чакат вести за идването на онлайн покупките им. Други пък скоро ще се надяват на изненадващи колета с дарове за празниците.

На този декор през последната седмица мощно зачестиха имейлите с фишинг, изпратени до персоналните пощи на консуматори от на пръв взор познати куриерски служби .

Една част от имейлите уведомяват получателя, че има пратка и изискват от него да последва хиперлинк за потвърждаване на заплащането на дребна сума от порядъка на 2,99 (неясно в каква валута), като се слага 14-дневен период. За по-голяма меродавност при започване на имейла е маркирано, че „ това известие е изпратено от приближен адресант “. Често има и атачмънт с незнайно име .

Други имейли ви осведомят, че имате известие от центъра за обслужване на клиенти и с цел да получите пакета си, би трябвало да прочетете известието, към което още веднъж се стига посредством връзка.

В никакъв случай не следвайте такива връзки (най-вероятно ще Ви отведат към незащитени страници и ще откраднат Ваши персонални данни). Също по този начин не отваряйте и даже не сваляйте на устройствата си безименни файлове от съмнителни изпращачи (ще се заразят с вируси).

Проверете имейл адреса, от който е изпратено електронното писмо . При регистрацията на подправените имейли нормално се вкарва името на имитираната куриерска работа, заради което човек елементарно може да се заблуди. Още повече, че постоянно в самото писмо е прикачено логото на компанията . Адресът на е-пощата обаче подсказва за измамата, тъй като или е сходно на домейна на компанията, или е доста друго – дълго и с безсистемно подредени букви, числа и знаци. Но в никакъв случай същото.

Този интервал от годината е определен от измамниците неслучайно. Те разчитат на това, че при повече направени покупки от разнообразни електронни магазини, потребителите не са в положение да запомнят напълно тъкмо и да проследят коя покупка от коя куриерска компания по кое време ще дойде.

В дните на всеобщо приемане на колета и значими писма в е-пощите си откриваме и различен тип фишинг имейли – за потвърждаване на надграждането на сигурността на пощата ни и приемане на изискванията на доставчика на услугата. Те съдържат и опасност, че в противоположен случай имейлът ще бъде закрит и дават доста къс период, в който би трябвало да последваме предоставената в тялото на имейла връзка, с цел да избегнем деактивацията.

Ако  попаднете на сходни известия, подайте сигнал към съответната куриерска компания или снабдител на уеб-базирана поща, както и към Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ .
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР