Около една трета от българите споделят, че биха дали подкуп.

...
Около една трета от българите споделят, че биха дали подкуп.
Коментари Харесай

Една трета от българите са склонни да дадат подкуп

Около една трета от българите споделят, че биха дали рушвет. Близо 50 % пък са подготвени да нарушат законите, опитващи се да противодействат на сивата стопанска система.
Това демонстрират резултати от изследване, показано през днешния ден от Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките. Изследването е направено през последните три години и носи името " Икономиката в сянка - осъзнавано и добре замаскирано нарушение на законодателството и обществените правила ".
Експертите към Българска академия на науките разясняват, че българинът няма сериозно отношение към сивата стопанска система, следи се даже приемливост към сенчестите практити.
Едва към 50% от интервюираните 1000 души над 15-годишна възраст споделят податливост към вземане предвид със обществените правила. Останалите клонят по-скоро към държание, включващо детайли на несъобразяване или непосредствено неспазване на обособени закони.
65% от участвалите в проучването смятат, че сивата стопанска система е най-бързият метод да се изкарат повече пари. Едва 36 % дефинират явлението като " тежко морално закононарушение ".
Тези отговори могат ненапълно да се обяснят друго разбиране в обществото - че законите ни не са добре написани и не са изцяло използвани за действителния живот. На това мнение са към 70 % от интервюираните.
Близо 40 на 100 от българите са съгласни да работят без контракт, а над 30 % одобряват да им се заплаща на ръка и да бъдат обезпечавани на по-ниска сума.
При стопанската система в сянка се правят кардинално позволени от закона стопански действия, само че тя не би трябвало да се бърка с черната стопанска система, при която има действия, преследвани от закона. При сенчестата стопанска система се позволяват нарушавания на фискалното, на финансовото и най-много на трудовото и на социално-осигурителното законодателство, изясни проф. Емилия Ченгелова при представянето на изследването.
По думите й проучването е открило, че колкото по-висока е просветителната степен на българите, толкоз в по-голяма степен те се склонни да съблюдават законодателството.
Друг извод на учените е, че българите са повече материалисти, в сравнение с идеалисти. 81% от интервюираните избират да преследват персонални материални изгоди, а не се интересуват от идеални и висши цели.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР