Около 800 хил. българи търсят работа в чужбина. Най-често виждаме

...
Около 800 хил. българи търсят работа в чужбина. Най-често виждаме
Коментари Харесай

Има много неща, за които да внимават сезонните работници зад граница

Около 800 хиляди българи търсят работа в чужбина. Най-често виждаме наши сънародници да отпътуват за Англия, с цел да берат ягоди.

" Англия не е част от Европейски Съюз, само че е част от общото европейско пространство. Тези 800 хиляди души работят както в бранш " Селско стопанство ", по този начин и в строителството, и в превоза на територията на Европейски Съюз. Това е така наречен сезонна работа, която неведнъж, в случай че не се съблюдават всички стандарти,  може да докара до съществени рискове и нарушавания на трудови права ", каза  Валентина Васильонова  от Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието към КНСБ   в предаването  " България заран " .

Тя посочи, че всеки спомагателен час би трябвало да бъде заплатен по избран метод, който е ясно написан в контракта.

" Преди три години беше основан Европейски орган на труда - организация към Европейска комисия, която би трябвало да следи за предварителна защита на корист с трудови права. Като наднационална институция има за цел да координира всички трудови инспекции на територията на страните и да поддържа страните членки в свободното придвижване.  Сезонната работа е част от свободното придвижване на работната ръка. Всички хора отпътуват с една задача - да се подкрепят финансово ", разяснява Васильонова пред  Bulgaria ON AIR

По думите ѝ работата би трябвало да е обвързана с контракт, в който да са упоменати работното време, трудовото възнаграждение, изключителният труд, почивката и общественото обезпечаване. В огромна част от страните има и групови трудови контракти, които договарят по-висока минимална ставка, в случай че работим на полето. Васильонова изясни, че в случай че подписваме контракта в България, би трябвало да сложим подписа си върху документ на български език, само че в случай че към този момент сме в чужбина, е редно да има някой, който да приказва езика ни и да ни изясни изискванията.

" В огромна част от страните членки, където има остра нужда от работна ръка в бранш " Земеделие ", работодателите оферират опция за настаняване - това служащият би трябвало да го знае преди да е тръгнал и да е се е уведомил ясно ", акцентира Васильонова.

Тя означи, че българите демонстрират интерес да работят най-много в Германия, Италия, Франция и Испания, само че все по-често виждаме и хора, които отпътуват за Холандия и Белгия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР