Около 65 000 души посетиха катедралата Св. Петър във Ватикана,

...
Около 65 000 души посетиха катедралата Св. Петър във Ватикана,
Коментари Харесай

Около 65 хиляди души се стекоха във Ватикана в първия ден от прощаването с Бенедикт XVI

Около 65 000 души посетиха катедралата " Св. Петър " във Ватикана, с цел да се сбогуват с почетния папа Бенедикт XVI, който умря на 31 декември. Съответните данни разпространиха в края на първия ден от церемонията от Корпуса на жандармерията на Държавата Ватикана .

Властите на Ватикана чакаха към 30-40 хиляди гости дневно. Тялото на умрелия ще бъде изложена в основната катедрала на католическия свят до четвъртък, когато е планувано погребението. Пресслужбата на Светия трон удостовери, че Бенедикт XVI ще бъде заровен в истинската гробница на своя предходник Йоан Павел II (1920-2005), ситуирана в криптата под олтара на храма. След като последният бе повдигнат в сан на светец, останките му бяха пренесени в горната част на катедралата.

Възпоменателната литургия на 5 януари на площад " Св. Петър ", където подготовката към този момент стартира, ще бъде водена от сегашния предстоятел на Римокатолическата черква – папа Франциск. Бе оповестено, че се чакат две публични делегации – от Германия, родната страна на Бенедикт XVI, а също и от Италия. Те ще бъдат ръководени от президентите Франк-Валтер Щайнмайер и Серджо Матарела. Въпреки това доста държавници и членове на кралски фамилии показаха желанието си да участват на церемонията, в това число кралят на Белгия Филип, майката на краля на Испания кралица София, президентите на Унгария, Полша и Португалия.

Бенедикт XVI умря на 31 декември на 95 години. Според източници здравословното му положение се е влошило внезапно и ненадейно на 25 декември. На 28 декември по време на групова визита Франциск разгласи, че неговият предходник е тежко болен и прикани за молебствия за него. Германският кардинал и изтъкнат богослов Йозеф Ратцингер се възкачи на папския трон през 2005 година след гибелта на Йоан Павел II, приемайки името Бенедикт XVI. През 2013 година той стана първият понтифекс, който се отдръпва от престола от 600 години насам. Бенедикт XVI, който тогава бе на 85 години, изясни решението си с неналичието на сили да ръководи Римокатолическата черква.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР