Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция

...
Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция
Коментари Харесай

Решаващ ден в Турция – идва ли краят на Ердоган?

Около 61 милиона гласоподаватели от 87 изборни региона на Турция ще гласоподават през днешния ден за президент и парламент. 3,4 милиона турски гласоподаватели в чужбина — 1,5 милиона от тях единствено в Германия — евентуално към този момент са пуснали бюлетините си. Избирателните секции ще бъдат отворени в 08:00 ч. Изборният ден ще продължи до 17:00 ч.

Изборите в Турция са решаващи, тъй като има опция да пресечен 20 годишното ръководство на Ердоган.

От първия президент – Ататюрк, до в този момент, Турция е имала 12 президенти.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и настоящ президент, той е подобен от 2014 година насам, като преди този момент бе министър-председател и кмет на Истанбул. През 2016 година против него бе осъществен несполучлив опит за прелом, през 2017 година той провежда референдум и Турция се трансформира от парламентарна в президентска република, а през 2018 година провежда нови президентски избори, които завоюва. Ако завоюва и сегашните избори, Ердоган ще се трансформира във втория турски президент, който е печелил три избора (след Ататюрк, който е определен през 1927, 1931 и 1935 г.), макар че по конституция турският президент може да заема този пост не повече от 2 мандата по 7 година Преди Ердоган 7-годишни мандати имаха Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер, и Абдуллах Гюл.

Кандидатът за президент на опозиционният блок в Турция, наименуван „ Народен алианс “, е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия, именуван в страната си „ Турският Ганди “. Кълъчдароглу водеше в предизборните допитвания, а възможностите му се усилиха откакто третия в прогнозите – отцепника от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже, се отхвърли седмица преди изборите (Гласовете за Индже ще се отчитат). В момента третото място съвсем несъмнено ще бъде за националистът Синан Оган (от алианса АТА), който съгласно прогнозите ще вземе под 5 на 100.
Ако никой не завоюва 50 на 100, балотажът ще е на 28 май.

В неделя в Турция се организират и парламентарни избори. На последните, през 2018 година партията на Ердоган – Партията на справедливостта и развиването, загуби парламентарното болшинство, завоюва 295 от 600-те места в Меджлиса и се наложи да ръководи в коалиция с националистите от MHP.

Етикети: избориТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР