Около 60% печалба е заложена в строителните договори, възложени от

...
Около 60% печалба е заложена в строителните договори, възложени от
Коментари Харесай

УАСГ: Строителните договори възложени от ВМЗ предвиждат 60% печалба за изпълнителите

Около 60% облага е заложена в строителните контракти, предоставени от предходното управление на " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД. Това се показва в отчет на Центъра за научни проучвания и планиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия, предоставен от актуалното управление на оръжейния цех, оповестяват от  Държавната консолидационна компания. 

Припомняме, че предходният изпълнителен шеф на ВМЗ Иван Иванов организира светкавична процедура за избор на строители в последните дни на своето ръководство, като превежда на компаниите 50% задатък или към 3 млн. лева без да е ясно защо ще се разходват парите.

Хронологията е следната. На 2 август Съветът на шефовете на ВМЗ взема решение да се стартират ремонтни действия във ВМЗ на обща стойност от към 6 млн. лева На 3 август към този момент са определени три строителни компании. На 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво тъкмо ще се ремонтира. На 8 август ВМЗ изплаща на 50% задатък по тези контракти или към 3 млн. лева Едва на 17 август се подписват Анекси към договорите за строителство, в които към този момент се конкретизира размера на строителните работи. Анализирайки размера работа заложен в тях, обаче се оказва, че в действителност преведения задатък е 67%.

Интересът на ВМЗ не е предпазен по никакъв метод като не са поискани никакви гаранции от фирмите-изпълнители, обезпечаващи предплатените заплащания.

Съмнителният метод при осъществяване на процедурите са съществена причина сегашното управление на ВМЗ да разпореди на Центъра към УАСГ разбор на договорите за строителство. От там пресмятат, на база настоящи цени и предоставен размер работа, че междинната облага за всяка компания ще бъде към 60%. За съпоставяне – междинната норма на облага в бранша при сходни обекти е към 20%. 

Анализът на документите изработен от външните експерти демонстрира, че не е имало заложени условия към изпълнителите като опит в бранша, осъществени сходни планове или други Липсва писмена документи по какъв начин и на какво съображение са били подбрани участниците и от къде са набавили информация, с цел да образуват своите ценови оферти. От ВМЗ не са заложили и условия към материалите, които следва да се вложат в хода на ремонтните действия – да вземем за пример посочено е, че следва да се подмени дограмата без да се конкретизира с каква; че следва да се подмени водопровод без да се уточни дължината и други

Предвидените неустойки по договорите са по-тежки за ВМЗ, в сравнение с за изпълнителите. Не са създадени механически планове за дейностите към всеки контракт, показват още строителните експерти.

Един ден преди подписването на Анексите една от компаниите е поискала и получила от ВМЗ почти 10% увеличение на цената по контракта, като е добавила спомагателна работа към контракта си, без да даде публични мнения, които да потвърждават нуждата от осъществяването й, демонстрира още инспекцията.

Предстои констатациите на Центъра за научни проучвания и планиране да бъдат прегледани на Съвет на шефовете на ВМЗ, като не се изключва сезирането на профилираните органи за инспекция на нерегламентирани практики и облагодетелстване на длъжностни лица при по този начин проведените процедури и подписани контракти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР