Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед.

...
Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед.
Коментари Харесай

Около 60% пропускат задължителния годишен профилактичен преглед у нас

Около 60% от пълнолетните българи пропущат наложителния годишен профилактичен обзор. Това сочат данните на здравната каса. Въпреки че в Закона за здравето са планувани санкции - на профилактичен обзор вървят най-вече хора с хронични болести.

Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на наложителен годишен профилактичен обзор. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях, заяви Българска национална телевизия.

56-годишната Божидарка Николова не е пропущала профилактичен обзор от години.

Защото в случай че има някакви болести начални, е по-лесно да се заловен. Колкото е допустимо по на време - по-лесно е лекуването, съобщи Божидарка Николова.

Прегледът е безвъзмезден. Част от проучванията, които включва, са електрокардиограма проучвания на урина, кръвна захар, зрителна заостреност. На база резултатите се пресмята рискът от развиване на сърдечни, злокачествени болести и диабет.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ доктор съобщи, че едно е да открием при един риск от рак на дебелото черво една полипоза, която да се в профил ендоскопски още по време на проучването. Отколкото примерно да се открие след 2 години един напреднал, предплатил карцином на дебелото черво.

Рисковите групи имат право и на безвъзмезден второстепенен профилактичен обзор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР