Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище,

...
Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище,
Коментари Харесай

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище

Около 60% от децата не се усещат сигурни в учебно заведение, демонстрира проучване на Института по криминалисти и криминология към Министерство на вътрешните работи. То беше представено от Красимира Чобанова, шеф бранш " Детска престъпност " във вътрешното министерство по време на конференция за понижаване на насилието в клас.

Тя добави, че съгласно проучване на Световната здравна организация в 43 страни България е в десетката по тормоз в учебно заведение. Той включва освен физическа, само че и вербална експанзия. Според Чобанова пътят към справяне с насилието в учебните заведения минава през ясно открити правила на държание и наказания, в случай че те бъдат нарушени.

Основните аргументи за експанзията в учебно заведение са социално-икономически, свързани с другия метод на живот на фамилиите в България, материалните усложнения и метода на схващане какво са децата, сподели заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Според нея експанзията измежду децата е предизвикана от насилието, с което те са заобиколени отвън класните стаи.

" За страдание, доста деца са жертви на разнообразни спорове. Самите те са очевидци всекидневно на принуждение - принуждение по пътищата, принуждение в новините. Темата за експанзията не е единствено тематиката за експанзията в учебно заведение ", разяснява Сачева.

Тя разгласи, че през предходната година случаите на експанзия сред деца са се нараснали с близо 400. Над 120 деца са потърпевши при произшествия, има и 38 смъртни случая.

Въпреки увеличаващите се случаи на експанзия измежду децата, психолозите в учебно заведение не доближават. От над 4300 учебни заведения и детски градини в страната, единствено в 964 работят психолози или педагогичен съветници. Най-остра е неналичието на експерти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.

" Ще увеличим броя на педагогическите съветници с и психолозите в учебно заведение, въпреки да знаем, че ще бъде мъчно да попълним всички празноти ", уточни Сачева.

" Всяко нещо има отношение към провокиране на експанзия - ниско обучение, телевизия, семейство. Може да извадим дълъг лист за свършено и дълъг за идното, само че откакто има една социална примиримост с експанзията, няма да стигнем до на никое място. Колкото и промени в законите и наредбите да създадем, в случай че се помиряваме със обстановката, която виждаме, законите си остават на хартия ", разяснява ръководителят на парламентарната просветителна комисия Милена Дамянова (ГЕРБ).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР