Около 53% от хората в България не биха могли да

...
Около 53% от хората в България не биха могли да
Коментари Харесай

Над 50% от българите не биха могли да се справят с извънреден разход

Около 53% от хората в България не биха могли да се оправят с непредвидени финансови разноски. Това сочат данни от Евростат за предходната година. В съпоставяне с информацията за 2016 година броят им е намалял с 1%.

Делът на жителите на Европейски Съюз, които не са могли да реагират съответно пред непредвидени парични провокации през предходната година е бил 34 %. Той се свива с 2,5 % по отношение на 2016 година

Европейската статистика дава данни и за това какъв брой % от европейците изобщо не могат да си разрешат покупката на кола (нова или на остаряло - за Европейски Съюз този индикатор е 7%. За България - 20 на 100 , а за Румъния - 30 %.

Финансовите проблеми на българите се удостоверяват и от други данни на родната статистика по отношение на някои настройки на сънародниците ни по отношение на тяхното богатство: към 46 % от българите са били настроени отрицателно към обстановката със спестяванията си, т.е. нямали са опция да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват огромна сума за ремонт на дома си.

Около 80 % от българите не биха могли да си купят ново жилище в границите на една календарна година. Само 30 % от сънародниците ни /или всеки трети българин/ би имал опция да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна приложимост, сочат настоящи данни на родната статистика.

Най-нисък дял на поданици от европейска страна, които не биха могли да се оправят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта - едвам 15%. Други страни с положително финансово самочувствие по отношение на непредвидените разноски са още: Австрия, Холандия и Люксембург - там едвам 20 % от жителите им нямат опция да се оправят с непредвидени финансови провокации.

Най-висок дял на хора с проблеми по отношение на финансови разноски е регистриран в Латвия - 60 %, Хърватия - 56 %, България - 53 %, Румъния - 52 %, Литва и Кипър - с по 50 % и други В страни с развити стопански системи като Италия, Испания, Англия и Франция, делът на хората, които не биха се справили с непредвидени финансови проблеми варира от 38 % за Италия - до 35 % във Англия. Всеки четвърти гражданин в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си разрешат пазаруването без проблеми на кола, регистрира също Евростат.

Обратно, в другия завършек на скалата са страни като Малта и Кипър, където едвам 2 % от хората не биха могли да си разрешат покупка на кола, следвани от Люксембург, Италия и Франция - с по 2,5 % от жителите, които биха изпитали финансови компликации при покупката на кола и други

С най-вече финансови проблеми са самотните родители и хората над 65-годишна възраст.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР