Около 50-56% са хората, които не пропускат годишните профилактични прегледи

...
Около 50-56% са хората, които не пропускат годишните профилактични прегледи
Коментари Харесай

Д-р Маджаров от БЛС: Нямаме комуникация със Здравната каса

Около 50-56% са хората, които не пропущат годишните профилактични прегледи при персоналния си доктор - това са данните освен в анкетата на Българска национална телевизия, толкоз са и на Българския лекарски съюз, сподели в студиото на предаването доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

" Моите наблюдения са, че в дребните обитаеми места хората са по-загрижени за своето здраве, те повече имат вяра на своя персонален доктор и на практика го употребяват съвсем за всичко - от храна до здраве ", означи доктор Маджаров.

Според него тези, които пропущат профилактичните прегледи са хора, дейни в своя живот и не намират време за това.

Вчера от БЛС са настояли за оставка на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет доктор Александър Златанов. Причините са както и през предходната година - същите проблеми, същите опити за заобикаляне на подзаконовите нормативни актове, какъвто е Националният рамков контракт, акцентира ръководителят на БЛС.

" Законът за здравното обезпечаване постановява, че средствата, които се събират от здравноосигурителни вноски, се разходват през групово договаряне. Те към този момент стигнаха над 6 милиарда - половината от тях са медицински действия, които би трябвало да бъдат договаряни и това договаряне не е едноактен развой, не е сключване на един рамков контракт, а целогодишен развой, в който ние сме разписали стадии, в които ние би трябвало да се срещаме, освен да преговаряме ", обоснова настояването доктор Маджаров.

Сред аргументите за напрежението сред двете страни е неналичието на връзка. ОТ БЛС упорстват за среща от края на август - досега имат една единствена среща в кабинета на министъра по негова самодейност.

" Ние не се намираме във времената преди 20-30 години, когато един човек или двама определяха на кой окръг да изпратят инсталация или на кой да купят медикаменти ", напомни ръководителят на БЛС.

Сега има партньорски диалози сред НЗОК и БЛС, като поръчител на останалата част от обществото, съобщи доктор Маджаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР