Около 5% от планираните паралелки за осмокласници в столицата са

...
Около 5% от планираните паралелки за осмокласници в столицата са
Коментари Харесай

5% от паралелките в гимназиите на София са останали без ученици

Около 5% от плануваните паралелки за осмокласници в столицата са били закрити. Поради липса на задоволително претенденти са закрити и класове, подготвящи изключително търсени на трудовия пазар експерти като заварчици, хлебари, тапицери и други Това демонстрират данни на районното ръководство на образованието в София при започване на новата образователна година.

За 2019/20 година в София бяха планувани общо 383 паралелки. 21 от тях обаче са се оказали без искащи да се запишат в тях, заради което и са били закрити, описа пред " Сега " шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Най-много са неосъществените професионални паралелки - 16 на брой, до момента в който при профилираните претенденти е нямало единствено за 5 паралелки. За съпоставяне предходната година от 385 планувани паралелки единствено на първо класиране бяха закрити 26 паралелки, което прави към 7%.

Сред закритите т.г. професионални паралелки са тази с проучване на британски език в 90-о приблизително учебно заведение " Ген. Хосе де Сан Мартин ", тази по икономическо развиване с британски език в 130-о учебно заведение " Стефан Караджа ", паралелките по физическо образование и спорт в 113-о учебно заведение " Сава Филаретов " и 156-о обединено учебно заведение " Васил Левски " и т.н. 

Сред останалите без претенденти професионални паралелки е да вземем за пример тази за произвеждане на тапицирани произведения в 176-о обединено учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в Негован. Липсва интерес и за паралелката по компетентност подемно-транспортна техника с електрозадвижване в Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника в София, както и специалността машини и уреди за заваряване в Професионалната гимназия по механоелектротехника " Н. Вапцаров ".

Три паралелки са останали празни и в Професионалната гимназия по железопътен превоз " Никола Корчев " в Орландовци - дуалната паралелка локомотиви и вагони, както и тези по електрообзавеждане на жп техниката и осигурителни и информационни системи в жп техниката. Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии също е останала с три неосъществени паралелки - по надзор на качеството и сигурност на храните, за произвеждане на самун, хлебни и сладкарски произведения и за произвеждане на сладкарски произведения. Професионалната гимназия по превоз " Макгахан " не е съумяла да събере задоволително възпитаници за паралелките по електрообзавеждане на транспортна техника и по употреба на автортранспортна техника. Професионалната гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза "   е протекция паралелката по облекло по поръчка, която т.г. бе нова за гимназията.

 

НОВОСТИ

Различното в тазгодишната софийска акция по банкет на осмокласници бе големият брой претенденти от страната - 747 на брой, уточни Кастрева. За първи път даже на третото класиране от 124 претенденти 57 бяха от страната, разяснява тя. Колко тъкмо от тях обаче са се записали в столичните гимназии ще стане ясно до няколко седмици, защото попълването на паралелките към момента продължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР