Около 40 процента от финансовите активи на Русия са съсредоточени

...
Около 40 процента от финансовите активи на Русия са съсредоточени
Коментари Харесай

500 руснаци притежават 40% от финансовите активи на страната

Около 40 % от финансовите активи на Русия са съсредоточени в ръцете на 500 индивида. Този дял е четири пъти по-голям от междинния за света. При това Русия надалеч не е измежду страните с най-вече свръхбогати хора, написа " Дойче веле ".

През 2020 година съветските милиардери са усили доста благосъстоянието си - без значение от пандемията. Около 500 свръхбогати руснаци, което е по-малко от 0,0001% от възрастното население на страната, имат цели 40 на 100 от финансовите активи на всички съветски жители. В цифрово изражение това са 640 милиарда $, сочи най-новият отчет за международното богатство Global Wealth 2021 на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG).

Това значи, че делът, притежаван от най-богатите хора в Русия, е близо четири пъти по-голям от междинната стойност в международен мащаб, която възлиза на 13%, пресмята съветската компания „ РосБизнесКонсалтинг “.

Личното благосъстояние на хората в международен мащаб също доближава рекордни стойности - през 2020 то е повишено до 250 трилиона $, което съставлява растеж от 8,3%. Това се дължи главно на растежа на фондовите пазари, както и на възходящите спестявания, показват създателите на отчета.

От Boston Consulting Group чакат през идващите пет години ново доста нарастване на благосъстоянието по света - поради предстоящото възобновяване на стопанските системи. Водещи по този индикатор ще бъдат най-много Северна Америка, Западна Европа и Азия, като се изключи Япония. Към 2025 година тези райони ще концентрират 87 % от упования растеж на благосъстоянието.

И още едно от заключенията в отчета: през предходната година броят на супербогатите хора в света се е нараснал с 6000, достигайки 60 000 души. Тези хора имат капиталови активи на обща стойност 22 трилиона $.
Най-много супербогати хора има в Съединени американски щати, следвани от Китай. На трето място се подрежда Германия, където живеят 2900 супербогаташи. В тази ранглиста за свръхбогати се считат всички хора, които имат повече от 100 милиона $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР