Около 40 на сто от хората над 25-годишна възраст у

...
Около 40 на сто от хората над 25-годишна възраст у
Коментари Харесай

Започва инициативата „Май месец за мерене“ за борба с високото кръвно налягане

Около 40 на 100 от хората над 25-годишна възраст у нас са наранени от нараснало кръвно налягане. 76% са с неконтролирана хипертония, сочат данните на Българската лига по хипертония. По мотив Световния ден за битка с високото артериално налягане стартира самодейността „ Май месец за мерене “.

Високото артериално налягане има връзка с редица болести от обществена значителност, поясно професор Арман Постаджиян – ръководител на Българската лига по хипертония.

" Приблизително 50% от случаите на миокарден инфаркт, на мозъчен инсулт, и на развиване на сърдечна непълнота – все болести, които движат смъртността, са обусловени от високото артериално налягане.

При близо 26 на 100 от записаните случаи нарасналото кръвно налягане е причина за развиването на бъбречни болести, уточни проф. Борис Богов.

В България сърдечно съдовите болести са преди всичко като причина за гибел и инвалидизация. Наблюдава се общо повишаване на случаите, както и вписване на хипертония при пациенти в по-млада възраст.

Злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло са измежду причинителите на хипертонията.

През май и юни тази година в 12 града са планувани общо 23 точки за премерване на кръвното налягане с електронни апарати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР